Az ukrán kormány túlélte a bizalmatlansági indítványt, ami újra megnyitja a pénzcsapokat a kijevi atlantisták számára: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) további kölcsönök kifizetésére adhat engedélyt.
Kedden az ukrán parlament nem tudta keresztülvinni azt a bizalmatlansági indítványt, ami lemondásra kényszerítette volna Arszenij Jacenjuk miniszterelnököt. A Ria Novosztyi hírügynökség most a Goldman Sachs jelentésére hivatkozva azt írja; az IMF az indítvány sikertelensége miatt felülvizsgálja az újabb kölcsönök kifizetésének lehetőségét – a valutaalap a kormány stabilitásának jeleként értékelheti a történteket, emiatt újabb hitelrészletek kerülhetnek kiutalásra.
Arszenij Jacenjuk hatalomban maradása az IMF által meghatározott pályán tartja Ukrajnát, mert a kormányfő a valutaalap “reformterveit” képviseli; a gazdasági hanyatlását következetesen “mesterséges” válságnak nevezi, és arra biztatja az ukrán választókat, hogy továbbra is bízzanak a reformok sikerességében.
A Goldman Sachs ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy nem az indítvány sikertelenségéből kell kiindulni; önmagában az a tény, hogy egy bizalmatlansági indítványról kellett szavazni, az ukrán vezetés megosztottságát mutatja, ami lehetetlenné teszi, hogy az IMF által kijelölt reformokat végrehajtsák. A jelentés szerint a kormányon belül is ellentétek feszülnek, emiatt a közeljövőben előrehozott választásokat tarthatnak Ukrajnában.
A lap információi szerint az IMF nemsokára egy 1,8 milliárd dolláros hitelrészletet fizethet Kijevnek. A március 11-én kötött megállapodás alapján Ukrajna négy év alatt 17,5 milliárd dollárt kap a valutaalaptól, amiért cserébe az IMF által megszabott “reformokat” (főként az állami vagyon eladását nyugati magánbefektetőknek) kell végrehajtania.

http://www.hidfo.ru/2016/02/jacenjuk-hatalomban-tartasaert-fizet-az-imf/