-
Gazdasági érdekcsoportok folytatnak harcot az antikorrupciós hivatalért Ukrajnában; a korrupció elleni harc lehetővé teszi az oligarchák közti leszámolás legálissá tételét, ezért mindenki a saját emberét akarja a vezetői székben tudni.
A Transparency International hétfői közleményében kijelentette, hogy az ukrán kormány próbálja ellenőrzés alá vonni a korrupcióellenes testületeket. Az Európai Unió ukrajnai küldötte és a Korrupció-megelőzési Bizottság egyaránt arról számolt be, hogy állami vezetők személyes kontrollt próbálnak kiépíteni a korrupcióellenes testületek felett Viktor Sokin főállamügyészen keresztül.
“Ezek a hivatalnokok tagadják a korrupció nélküli Ukrajna jövőképét, és abban sem érdekeltek, hogy állampolgáraik vízum nélkül utazhassanak Európában.”
A Transparency International jelentése ezzel igen súlyos tényekre hívja a fel a figyelmet. Elsőként arra, hogy a gazdasági-politikai érdekcsoportok elsődleges célpontjává válnak a korrupcióellenes szervek. Nem pusztán amiatt, hogy az általuk elkövetett gazdasági bűncselekményeiket ezáltal büntethetetlenné tegyék, hanem annak okán, hogy önmagában a korrupcióellenes harc egy jól meghatározható gazdasági-politikai érdekközösség szolgálatában áll.
A TI kijelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a korrupcióellenes testületek egy általuk is nyíltan hangoztatott célt szolgálnak: hogy az ukrán állampolgárok “vízum nélkül utazhassanak Európában” – vagyis Ukrajnában a korrupcióellenes harc az európai integráció és a nyugati átmenet szolgálatában áll, amit a Transparency International még csak tagadni sem próbál.
A jelentés szerint Sokin olyan személyeket nevezett ki, akik korábban Viktor Janukovics elnöksége alatt töltöttek be magas pozíciókat. A TI ezzel arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a korrupcióellenes testületek fokozatosan a Janukovics-rendszer oligarcháinak ellenőrzése alá kerülnek, vagyis egy visszarendeződési folyamat kezdődött Ukrajnában.
Ugyanakkor, ez a folyamat amiatt probléma a Transparency International számára, mert a visszarendeződéssel a korrupcióellenes szervek már nem a nyugati átmenet szolgálatában állnának. Ahogy ők fogalmaznak: nem egy olyan Ukrajnáért tevékenykednének, amiben az ukrán állampolgárok “vízum nélkül utazhatnak Európában.”
Ukrajnában a “korrupció elleni harc” Soros György látogatásával kezdődött. Az amerikai milliárdos január 12-én érkezett Kijevbe, ahol megszabta az atlantista kormánynak adott új hitelprogram feltételeit. Érkezése egy a nyugatbarát oligarcháknak kedvező ajánlatot hozott; a kormány bizonyos “reformokat” kellett végrehajtson (állami nagyvállalatok privatizálása) – Soros György pedig cserébe azért, hogy felvásárolhat bizonyos üzleti érdekeltségeket, támogatja a korrupcióellenes harcot. A vele üzletet kötő politikusok legálisan leszámolhatnak politikai ellenfeleikkel, és a “nemzetközi közösség” mindezt korrupcióellenes harcnak nevezi. A TI jelentése azonban rámutat arra, hogy nem csak Soros György, hanem a rivális befektetők számára is elsőrangú politikai eszköz a korrupció elleni harc.

http://www.hidfo.ru/2015/11/oligarchak-kedvelt-eszkozeve-valt-a-korrupcioellenes-harc/