Koszovó az Európába utazó terroristák belépési pontjává válhat, és háttérbázist jelenthet a térségünkben terjeszkedő fundamentalista iszlám mozgalmak számára.
Szerbia oroszországi nagykövete, Szlavenko Terzic kedden kijelentette; az a tény, hogy az elszakadt területen élők többsége muszlim, és az utóbbi két évben drasztikusan emelkedett a munkanélküliség, a szegénység és kilátástalanság terjedése miatt a terroristák európai logisztikai központjává formálhatja Koszovót.
“Nem csak Szerbiának fáj a szíve Koszovó miatt, de a terület egy biztos folyosót nyithat Európa felé a radikális muszlimoknak… és úgy gondolom, mostanra Európa is felismerte ezt a problémát.”
Hétfőn a koszovói parlament ratifikálta az Európai Unióval kötött Stabilizációs és Társulási Egyezményt. Terzic szerint a megállapodás a Balkán egészét destabilizálhatja, egyúttal a nemzetközi jog és a világrend súlyos válságáról árulkodik.
Koszovó 2008 februárjában nyilvánította ki függetlenségét Szerbiától. Azóta az ENSZ 108 tagállama ismerte el független országként, Szerbia azonban továbbra is saját területeként tartja számon Koszovót, és Oroszország mellett öt EU tagállam sem ismerte el a terület függetlenségét. A terület jogi státusza körül kialakult érdekellentétek szintén a terrorista csoportok benyomulásának kedveznek.

http://www.hidfo.ru/2015/11/koszovo-biztos-folyosot-nyithat-europa-fele-a-terroristaknak/