Egy nehéz folyamattal állunk szemben, ami a világtörténelemben többször ismétlődött: a kevésbé népes, jobb életszínvonalat kínáló területekre megindul a népvándorlás – jelentette ki Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, az MTA alelnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.
szak
Ez történt a 90-es években Észak-Afrikából Európa irányába indult meg a tömeg, később pedig az arab országokból. Ez érthető is, hiszen néhány évtized alatt megháromszorozódott ezen területeknek a lakossága. Részben azért, mert az észak-afrikaiakat az arab országok – elsősorban Marokkó és Líbia – visszatartották – tette hozzá.
Most pedig előállt az a helyzet, hogy egyrészt a gazdag arab országokból kitiltották őket, mert meg akarták változtatni a társadalmi rendet, másrészt az arab tavasz hullámaira ráülve európai országok saját, rövid távú érdekeik képviseletében fölszámolták azokat az országokat – például Líbia –, amelyek visszatartották a menekülőket.
Arra a kérdésre, hány menekült érkezhet még Európába, azt válaszolta: idén körülbelül egymillióan telepedhetnek be a kontinensre, ez a szám családegyesítés révén 8-10 millióra emelkedhet.
Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a menekültek önszántukból nem térnek vissza a hazájukba, vagy visszatoloncolják őket, vagy itt maradnak.
Az európai döntéshozók alapjában véve már rég eltolták az egész kérdést, mert nem definiálták, ki a menekült, ki a bevándorló, milyen motívumok mozgatják az embereket. Miért beszélünk mi menekültekről a Pakisztánból vagy Bangladesből érkezők esetében? – tette fel a kérdést a szakember, aki szerint az „iraki menekült” fogalma is értelmezhetetlen, hiszen Irak északi része úgy virágzik, ahogy Magyarország nem, és az ország déli részében is béke van, nyugalom. Az „iraki menekültek” nyugodtan maradhatnának az országuk területén. Az más kérdés, hogy olyan szunnitákról van szó, akik megutáltatták magukat mind az északon lakó kurdokkal, mind a délen lakó síitákkal, és most arra számítanak, hogy mi most szeretettel befogadjuk őket – fogalmazott.
(hirado)
Bal-Rad komm: “…a 90-es években Észak-Afrikából Európa irányába indult meg a tömeg, később pedig az arab országokból…”
Nem nehéz a dolgokat logikai sorrendbe rakni. A kapitalizmus a ’80-as években olyan gazdasági válságba jutott, amit csakis piaci hódításokkal tudott megoldani! Közép-Kelet-Európa megkaparintásával-Gorbacsov készséges asszisztálása mellett-ez sikerült is! Ám a mesterségesen felpumpált keresletet az elkényelmesedett Nyugat-Európa vénhedő őslakossága kevésbé tudta kielégíteni, márpedig olcsó munkaerőre szükség volt. Hát elindították őket!
Először Afrikából! Aztán…!
Csakhogy a ’90-es európai hódítások kevésnek bizonyultak! A gazdasági problémák pedig újratermelődtek! Az afrikai és arab tömegeket pedig-a körülmények alakítgatásával elindították! Ám a poltikai törekvések megakadtak Oroszország nyugati és déli határainál, amit csak súlyosbít az USA TTIP-tippje!
A kontinentális Európa pedig keleten egy áthatolhatatlan falnak ütközött, belülről pedig a gazdasági bajok-TTIP-migráció hármas présébe szorult! Egy rövidlátó, profithajhász elgondolás miatt!
Hogy ebből aztán lesz-e kiút?-azt ember megmondani nem tudja! A cikk címe szerint NINCS KIÚT!