Finnország a migrációs válság miatt határellenőrzést vezet be a Svédországgal közös határszakaszon, mert egyre több, személyazonosító okmányok nélküli illegális bevándorló érkezik az országba.
A finn rendőrség Tornio területén fokozott ellenőrzéseket tart, és minden, a határon áthaladó személy azonosító okmányait ellenőrzik. A tömeges migráció által érintett település egy 32 ezer fő lakosságú város Finnországban elhelyezkedő része – a város másik fele már Svédországban található, ami az illegális bevándorlók egyik első számú célpontja Európában.
A finn rendőrök szombaton kezdték meg a kiterjedt ellenőrzést. A belügyminisztérium közleménye szerint állandó megfigyelés alatt tartják a határvonalat, és a két város közt együttműködés kezdődött a bevándorlók kiszűrése céljából. A helyi lakosok probléma nélkül átmehetnek a határhídon, a személyazonosító okmányok nélkül érkező bevándorlókat azonban nem engedik át.
A finn hatóságok a lakosság tiltakozása miatt kezdtek szigorúbb ellenőrzést. Napokkal ezelőtt a helyi lakosok egy bevándorlás-ellenes tüntetés alkalmából több száz fős élő falat alkottak Tornioban, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók bejutását. A szervezők tiltakozásukat fejezték ki az ellen, hogy a kormány az országba érkező bevándorlók többségének menedékjogot ad.
Az Yle hírügynökség tudósítása szerint a megmozdulás szervezői azt is hangsúlyozták, hogy nem látnak gyermekeket, nőket vagy időseket, a bevándorlók többsége hadköteles korú férfi, akik ráadásul a kormány engedékenysége miatt azonnal igénybe vehetik a szociális védőhálót, és hosszú távon berendezkedhetnek az országban.
Az Yle jelentése szerint naponta 300 fő lép be illegálisan Finnország területére. Ezek nagy része olyan személy, akiket korábban az Európai Unió más országaiban nem regisztráltak, és személyazonosító okmányok nélkül is problémamentesen átsétáltak az Európai Unió több tagállamán. A belügyminisztérium közleménye szerint eddig mintegy 12 ezer fő kért menedékjogot Finnországban.

http://hidfo.ru/2015/09/fokent-hadkoteles-koru-ferfiak-erkeztek-finnorszagba-lezartak-a-hatart/