Dél-Korea Központi Bankja olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amiből világosan látszik, hogy elkezdték visszaszorítani a dollár használatát, és a jüant előnyben részesíteni. A dél-koreai hazai devizatartalék jüanban tárolt összege idén júliusban elérte a 16,19 milliárd jüant. Ez 55-szeres növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor még csak mintegy 290 millió jüant tartalékoltak. A dél-koreai központi bank szerint 2012 végén az állam devizatartalékának mindössze 0,4%-a volt jüanban tárolva, ám ez tavaly év végére 13,7%-ra nőtt, idén júliusban pedig már meghaladta a 25,9%-ot.
A koreai lakosság szintén jüanba menekíti megtakarításait, mivel rájöttek, hogy amennyiben koreai pénzben tárolják a családi megtakarításokat, annak értékét hamarosan felemészti az infláció, miközben a jüan viszonylag értékálló, stabil pénz. A koreai befektetők szintén elkezdték jüanba összpontosítani a vagyonukat, ami mostanra stabil trenddé alakult.

Miközben a dollár használatát számos országban visszaszorítják, mostanra a világ minden táján RMB-ben is bocsátanak ki kötvényeket; még a McDonald's is adott ki RMB alapú kötvényt. Az Egyesült Királyság vált az első országgá, amely jüanban adott ki állampapírokat. Korábban a Bank of China engedélyezte a közvetlen jüan-euro váltást, a dollár közbeiktatása nélkül. Ezek mind egyirányba mutató történések; a nyugati és a keleti országok is lassan megértik, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer a végéhez közeledik, és elkezdtek biztonsági garanciákat eszközölni.


http://www.hidfo.net/2014/10/15/kiszoritjak-dollart-mar-del-korea