2014. október 15., szerda

Leépít a francia hadsereg

Öt hadihajó lefegyverzése, egy ezred feloszlatása, a leghíresebb francia katonai kórház és egy haditengerészeti bázis bezárása, valamint 7500 munkahely megszüntetése szerepel a francia hadsereg jövő évi átszervezési tervében, amelyet a költségvetési megtakarítások részeként szerdán ismertetett Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter.

"A felelős honvédelem is kiveszi a részét a nemzet erőfeszítéseiből a költségvetési helyzet javítása érdekében" - írta közleményében a tárcavezető. "Hazánk szuverenitása úgyannyira múlik a védelmen, mint az államháztartás rendbetételén" - tette hozzá.

A legnagyobb érvágást egy tüzérségi ezred feloszlatása jelenti a 45 ezer lakosú, északkeleti Chalons-en-Champagne-ban, ahol a katonák és családjainak kiszolgálása számos munkalehetőséget biztosított az oktatási intézményektől kezdve a kereskedelemig. Benoist Apparu, a városnak az ellenzéki jobbközéphez tartozó polgármestere ezért csütörtökre tüntetésre hívta a helyieket a szerinte bűnös reform elleni tiltakozásul, és a várható veszteségek anyagi kompenzációjára kérte a kormányt. Szerinte közvetlenül 960, közvetve pedig 700 munkahely fog megszűnni a városban a katonák távozásával. "Ez gazdasági katasztrófa. Ezer ember elbocsátása, családok fognak innen elköltözni, legalább húsz iskolai osztály fog megszűnni" - mondta a politikus a France Info hírrádióban.

Párizsban bezár a Val-de-Grace katonai kórház, ahol számos francia és külföldi államfőt, köztük legutóbb Abdelaziz Bouteflika algériai elnököt kezelték. Az intézmény a jövőben kizárólag kutatási és képzési tevékenységet fog végezni, a gyógyászati szolgáltatások átkerülnek a párizsi agglomeráció másik két katonai kórházába, a Clamart-ban található Percy és a Saint-Mandéban található Bégin kórházba. A CGT szakszervezet szerint a Val-de-Grace kutatóközponttá átalakítása, ahol a minisztérium szerint 1979 óta nem volt nagyobb felújítás, 250 millió euróba fog kerülni.

A 2014 és 2019 közötti átszervezési programban, amelynek keretében összesen 23 ezer munkahely szűnik meg, a miniszter szerint a változások úgy történnek, hogy a francia hadsereg "operációs kapacitása megmaradjon". Az átszervezés tiszteletben tartja Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait és megőrzi a nukleáris elrettentés politikáját.

A francia hadseregben 2013 végén 278 ezer katonai és polgári személy dolgozott. Közülük 8 ezren teljesítettek külföldi szolgálatot. A hadsereg csak egyetlen ezred feloszlatása mellett döntött, máshol átalakítanak vagy áthelyeznek egységeket, így 7500 munkahelyet tudnak jövőre megszüntetni.
MTI-Napi Gazdaság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése