David Cameron brit miniszterelnök készen áll arra, hogy már 2016 júniusában népszavazást írjon ki az Európai Unió elhagyásáról, amennyiben a brüsszeli vezetők nem hajlandók feladni az Európai Egyesült Államok megalapítására vonatkozó elképzeléseiket.
A Times brit napilap jelentése szerint a decemberi csúcstalálkozó mérföldkövet jelenthet a népszavazás szempontjából, mert annak időpontjáról az alapján dönt a kormány, hogyan haladnak a miniszterelnök által javasolt reformtervezet elfogadtatásával. David Cameron korábban 2017 végére ígérte a népszavazás kiírását, de az utóbbi hónapok során erőteljesebb retorikát kezdett Brüsszel központosítási törekvései ellen, majd kilátásba helyezte az Európai Unió elhagyását arra az esetre, ha az EU nem hajlandó visszaadni bizonyos jogosultságokat a tagállamoknak.
Cameron hivatalának közleménye szerint a kormány még nem hozott döntést a népszavazás időpontjáról. A miniszterelnök korábbi nyilatkozata alapján a tárgyalási folyamat során használják nyomásgyakorlásként a népszavazás lehetőségét, így annak korábbi kiírására akkor kerülhet sor, hogy Brüsszel nem hajlandó engedményeket tenni, de legkésőbb 2017 végén. Kedden a kormányfő levelet küld az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak, melyben megfogalmazza részletes reformköveteléseit, és újból megerősíti elköteleződését arra vonatkozóan, hogy a megállapodás sikertelensége esetén Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.
“Ha nem sikerül megállapodásra jutni, és aggodalmaink süket fülekre találnak, újból el kell gondolkoznunk azon, hogy szükségünk van-e az Európai Unióra.”
A Times által idézett tisztviselők azt valószínűsítik, hogy amennyiben a decemberi tárgyalások nem hoznak eredményt, már 2016 júniusában sor kerülhet a referendumra. A Reuters eközben ismételten hangsúlyozta, hogy a brit lakosság körében mindinkább csökken az Európai Unió támogatottsága, és ennek elsődleges oka a migrációs válság, amit az EU vezetői hónapok óta tétlenül néznek.

http://www.hidfo.ru/2015/11/a-britek-juniusban-szavazhatnak-az-europai-uniobol-kilepesrol/