A francia Nemzeti Front országgyűlési képviselője szerint Törökország nyíltan támogatja az Iszlám Államot, emiatt nem vett részt a terrorizmus elleni harcban, és lőtt le egy a terroristák állásait bombázó orosz gépet.
Gilbert Collard, a francia Nemzeti Front országgyűlési képviselője kijelentette; Törökország részéről az orosz gép lelövése egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Ankara támogatja a terrorizmust, és az Iszlám Állam elleni harc hátráltatásában érdekelt. A képviselő szerint ezzel magyarázható, hogy Törökország nem támogat egy szomszédos országban zajló terrorellenes műveletet, az orosz gép lelövésével pedig Erdogan az Iszlám Állam zászlaját emelte a magasba.
“Törökország egy az Iszlám Állam elleni harcban részt vevő gépet lőtt le, és az Iszlám Állam ellen harcoló katonákra lőtt rá. Ezzel egyértelműen állást foglalt, és a terroristák oldalára állt.”
A képviselő hangsúlyozta; Törökország összehívhat rendkívüli NATO-találkozókat, de ez nem a változtat a tényen, hogy a terrorizmus elleni harcban az ellenség oldalára állt.
Jean-Vincent Brisset, a Nemzetközi és Stratégiai Problémák Franciaországi Intézetének (IRIS) szakértője eközben kijelentette, hogy eddig is egyértelmű volt, ki kinek az oldalán áll, az orosz gép lelövése azonban mindezt a nyilvánosság számára is láthatóvá teszi. A szakértő kifejtette, hogy Törökország terrorizmussal kapcsolatos hozzáállása egyre több problémát okoz a nyugati országok számára; eddig a migráció korlátozásával kapcsolatban nem volt hajlandó kellő együttműködést tanúsítani, az újabb incidens pedig a szíriai rendezést nehezíti meg, ami egy biztonsági kockázatot állandósít Nyugat-Európa számára.
“A törökök még agresszívabbak voltak a kurd lakossággal, mint az Iszlám Állam terroristái. Most, amikor mindenki koalíciók alakításáról és az együttműködés szükségességéről beszél, meg kell határozni, ki a közös ellenség. Az oroszok nyilvánvalóan mindent megtettek, hogy elkerüljék a közvetlen összeütközést, de most eljött az ideje annak, hogy nyílt kártyával játsszunk; az oroszokkal, és az Iszlám Állam elleni koalíció más tagjaival vagyunk – vagy a bűnözőkkel.”
A francia szakértő azt is hozzátette, hogy Erdogan most színvallásra kényszerül, és vagy nyíltan ki kell fejezze támogatását az Iszlám Állam irányába, vagy ki kell nyilvánítania a semlegességet, de ez esetben nem tehet több ellenséges lépést az Iszlám Állam ellen harcoló országokkal szemben.


http://www.hidfo.ru/2015/11/francia-politikus-torokorszag-az-iszlam-allamot-tamogatja/