2015. november 25., szerda

Jogi szakértő: Törökország lépése háborús cselekmény, és nemzetközi jogot sért


A nemzetközi jog szerint is háborús cselekménynek számít, hogy Törökország a szíriai légtérben lelőtte az orosz légierő gépét, emiatt a NATO támogatására sem feltétlen számíthat.
Alexander Mercouris londoni jogszakértő értékelése szerint a török légierő lépése a nemzetközi jog szerint háborús cselekménynek minősül, emiatt a nyugati országok is akként kell kezeljék. A történtek megítélése kapcsán a kérdés elsősorban az, hogy a nyugati országok tiszteletben tartják-e a nemzetközi jogot, mert az orosz légierő gépe legálisan folytatta tevékenységét Szíria területén, és az eddig nyilvánosságra hozott bizonyíték alapján nem Törökország, hanem Szíria légterében lőtték le.
“Ha a gép a szíriai légtérben tartózkodott, az esetben a történtek a nemzetközi jog szerint háborús cselekménynek minősülnek, mert Törökország behatolt a szíriai légtérbe, és Szíria területén lőtt le egy repülőgépet, ami a szíriai kormány jóváhagyásával folytatta tevékenységét.”
A jogi szakértő kifejtette, hogy Törökország reakciója szintén saját pozícióinak gyors javítását célozza, ami arra utal, hogy tudatában vannak a nemzetközi jog sértésének. Ankara behívatta az orosz nagykövetet, és rendkívüli NATO-találkozót kezdeményezett ahelyett, hogy közvetlen Moszkvával vették volna fel a kapcsolatot. Mercouris szerint mindez arra utal; a hivatalos nyilatkozatokkal ellentétben a török tisztviselők tudatában van annak, hogy a gépet nem a török, hanem a szíriai légtérben lőtték le, ezért a lehető leggyorsabban nemzetközi támogatást akarnak maguk mögött tudni.
A jogi szakértő véleménye szerint Törökország a NATO-országok támogatására csak a felszínes diplomácia szintjén számíthat, de a rituális jelentőségű támogatás ellenében, a színfalak mögött Törökország a NATO-országok részéről is figyelmeztetésekben részesülhet az egyre agresszívabb lépések miatt. Erdogan politikájával kapcsolatban számos országban aggodalmak merülhetnek fel, mert az általa okozott probléma a szíriai válság rendezését nehezíti. Ez a tényező több nyugati országot is arra ösztönözhet, hogy kényszerítő erőt alkalmazzon Törökországgal szemben.


http://www.hidfo.ru/2015/11/jogi-szakerto-torokorszag-lepese-haborus-cselekmeny-es-nemzetkozi-jogot-sert/


Az orosz Védelmi Minisztérium által közzétett helyzetmagyarázat alapján nehéz elhinni a török verziót a tegnapi MiG-24-es lelövésével kapcsolatosan.

Olyannyira hihetetlen a törökök magyarázkodása, hogy már maga a NATO-latorszövetség sem hiszi. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy OROSZORSZÁG A SÉRTETT FÉL! Amely sértett fél objektív bizonyítékait ILLŐ FIGYELEMBE VENNI! Nem Jugoszláviáról, nem Irakról, nem Líbiáról van szó.

http://www.balrad.com/2015/11/25/hogy-volt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése