Franciaországban a rendkívüli helyzet nem csak az állampolgárok személyi épségét, de személyes szabadságjogait is fenyegeti a Human Rights Watch szerint; a hatóságok arra használják a terrorfenyegetettséget, hogy felszámolják azokat a szabadságjogokat, melyek a demokrácia előfeltételei.
Izza Leghtas, a HRW nyugat-európai kutatójának közlése szerint az európai demokráciák a terrorfenyegetésre hivatkozva néhány év leforgása alatt diktatúrába fordulhatnak. November 13-án terrorista csoportok összehangolt támadásokat hajtottak végre Párizsban, melynek során 132 ember életét vesztette, 368-an pedig komolyabb sérüléseket szenvedtek. A támadásokért az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezet vállalta a felelősséget, a jogvédők szerint azonban az eseménye alakulása arra enged következtetni, hogy a több mint száz civil halálából politikai erők is profitálnak. A HRW közleménye hangsúlyozza, hogy a terrorfenyegetésre hivatkozva a hatóságok bírósági végzés nélkül hajtanak végre házkutatásokat, behatolnak az emberek otthonaiba és lefoglalják ingóságaikat, emellett bírósági végzés nélkül elérhetetlenné tesznek olyan weboldalakat, melyekről kijelentik, hogy a terrorizmussal kapcsolatba hozhatóak.
A szervezet figyelmeztette a francia kormányt, hogy bár az emberek biztonságát garantálniuk kell, és a támadások kitervelőit felelősségre kell vonniuk, de egyúttal az emberek szabadságjogait is védelmezniük kell. Leghtas keddi közleményében felszólította a parlamenti pártokat, hogy gondoskodjanak arról; a kormány a rendelkezésére álló hatalmat a lehető legkisebb, még szükséges mértékben vegye igénybe, és a parlament találjon módot arra, hogy erre csak egy rövid átmeneti időszakban legyen lehetősége.


http://www.hidfo.ru/2015/11/a-jogvedok-mar-katonai-kozigazgatastol-tartanak-parizsban/