A Bundestag egy baloldali ellenzéki képviselője javaslatot tett arra, hogy Németország és Oroszország is állítson fel parlamenti bizottságot, melynek elsődleges feladata lenne, hogy együtt dolgozzanak az oroszellenes szankciók eltörlésén.
Wolfgang Gehrcke, a Die Linke párt képviselője szerint a bizottság felállítása amiatt is szükséges, mert a két ország közt gyakorlatilag teljesen megszűnt a párbeszéd az oroszellenes szankciók elfogadása óta. A képviselő kijelentette, hogy a szankcióknak és a két ország közti kapcsolatok felszámolásának egyszerűen nincs értelme, emiatt mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a hidegháborús hangulatból sikerüljön elmozdítani az országok közti kapcsolatokat.
“A parlament nem a konfrontáció, a bojkott és a szankciók helyszíne. Európának nincs szüksége a kapcsolatok elhidegülésére.”
A WIFO osztrák gazdaságkutató intézet szerint Németországot sújthatja leginkább az Oroszország elleni szankcióháború, és több mint félmillió német munkahely szűnik meg az uniós szankciókra hozott válaszlépések miatt. Az intézet júliusi jelentése szerint a gazdasági háború több mint 2,5 millió munkahelyet fenyeget az Európai Unió területén, és az unió egészének eddigi veszteségei meghaladják a 109 milliárd eurót. Ennek legnagyobb része a német gazdaságra vonatkozik; Németországban még idén több mint félmillió munkahely szűnhet meg az Oroszország elleni szankciók miatt, és az ország 29,9 milliárd euró veszteséget kell elszenvedjen.
Miközben Németország és az Európai Unió jelentős veszteséget szenved el és egyértelműen látható gazdasági hátrányba kerül, Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma külügyi bizottságának elnöke rámutatott, hogy az Egyesült Államok a háborús retorika ellenére is fokozza kereskedelmi tevékenységét Oroszországgal. Puskov szerint Washington célja valójában nem az orosz gazdaság gyengítése, hanem az Európai Unió gazdasági alapjainak aláásása, hogy az amerikai vállalatok jelentős piaci előnnyel indulhassanak a főként Washington által erőltetett transzatlanti szabadkereskedelmi övezetben.

http://hidfo.ru/2015/10/nemet-politikus-bizottsagot-kell-felallitani-a-szankciok-eltorlese-erdekeben/