twitter_censored

A Twitteren most már lehetőség van jelenteni más felhasználók „sértő vagy zaklató viselkedését”, amelyek egyik példája az oldalszabályzat szerint, ha a jelentett „nem ért egyet” a jelentő véleményével.
A Twitter szabályzatában található, igencsak kérdéses megfogalmazásra éppen azután talált rá valaki, hogy a feminista mozgalom két ismert alakja arra szólította fel az Egyesült Nemzetek Szövetségét és a világközösséget, hogy a kormányok vonják cenzúra alá a radikális feminizmust kritizáló tartalmakat.
A Twitter hivatalos űrlapján különböző opciókat lehet választani a „sértés vagy zaklatás” mibenlétének pontosítására. Ezek közül az egyik a jelentő véleményével való egyet nem értés. Az opció egész pontosan így hangzik: „Sértő, tiszteletlen vagy a véleményemmel egyet nem értő”.
„Sértő, tiszteletlen vagy a véleményemmel egyet nem értő”.
„Sértő, tiszteletlen vagy a véleményemmel egyet nem értő”.
Ezek után a jelentést tevő felhasználónak meg kell adni a jelentett felhasználó azonosítóját és a „sértést” egyéb módon alátámasztó bizonyítékokat.
Tehát ott tartunk, hogy egy másik ember véleményével való egyet nem értés már sértésnek vagy zaklatásnak tekinthető. Vajon a szólás szabadságáról mi lehet a véleménye annak, aki ezeket a szabályokat felállította?
Ennek az opciónak a létezése önmagában elég arra, hogy megkongassa a vészharangot és figyelmeztessen, hogy a körénk épülő diktatúra nem tűri meg az ellenvéleményeket.
A múlt hét során Anita Sarkeesian és Zoe Quinn az ENSZ Digitális Fejlesztésekért felelős panelja előtt egy olyan Internetcenzúra bevezetését szorgalmazták, ami kiszűrné a „kiber erőszakot”. Az általuk felsorolt példák közé tartoztak az olyan kifejezések, mint a „béna vagy” (you suck), vagy, amikor hazugnak neveznek valakit, illetve, ha eredeti nevén szólítanak egy transznemű személyt, például Bruce-ként szólítják meg a nővé operált egykori sportolót, aki ma Caitlyn Jenner-ként fut a médiában.
blog-2_image-1A Washington Post szerint az ENSZ ilyen irányú terve „egy radikális és veszélyes jövőképet vázol elénk a világhálóra vonatkozóan” és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés arra kényszerítené a közösségi hálózatokat, hogy proaktívan felügyeljen és szűrjön minden felhasználói profilt és bejegyzést, az államot pedig, hogy csak azoknak adjon működési engedélyt, akik ezt meg is teszik”.
A Facebook háza táján is történtek hasonló változtatások az év elején, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók jelentsék a saját vallásos vagy politikai meggyőződésükkel ellentétes vagy azt kigúnyoló posztokat, illetve a szerintük hamisnak vélt híreket (a Facebook magyar változatában ez még nem jelent meg).
A múlt hónapban pedig kiderült, hogy egy volt Stasi informátor segített kifejleszteni egy olyan szoftvert, ami kiszűri és törli a migránsokkal szemben gyűlöletet keltő hozzászólásokat a Facebookon, amelyekért pénzbírság vagy akár börtönbüntetés is járhat. (IJ: Természetesen a gyűlöletkeltés bárki vagy bármilyen csoport felé elítélendő, csakhogy egy ilyen szabállyal rendkívül könnyű visszaélni.)
Forrás: Infowars.com