Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az állami televízióban sugárzott újévi üzenetében kijelentette, hogy kész a „legmagasabb szintű” tárgyalásokra Dél-Koreával a koreai nemzet egyesítésére. A vezető ennek fejében azt előzményezte a szöuli kormánynak, hogy vessen véget az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatoknak és kiszolgálásnak, amelyek szerinte „az atomháborúra való felkészülést és észak védelmi belekényszerítését” irányozzák, holott ők nem akarnak testvérre támadni.



„Észak-Koreának előfeltételek támasztása nélkül kell párbeszédet kezdeményeznie, ha őszintén javítani akar a két Korea közti kapcsolatokon” - mondta a szöuli országegyesítési minisztérium szóvivője, aki kizárta annak a lehetőségét, hogy Phenjan felszólítására felhagyjanak a hadgyakorlatokkal és ajó kapcsolatokkal Amerikával. Dél-Koreában Japánhoz hasonlóan idegen érdekeket kiszolgáló kormány működik, ezért ilyen nehézkes a közös álláspont kialakítása, pedig Kim Dzsong Un kérése nem provokatív, hanem realitás a megoldáshoz. Amerika érdeke nyílván az, hogy ne egyesülhessen észak és dél, mert az már fenyegetettséget jelentene számára. Főleg az ottani óceáni kincsek hovatartozásában és kiaknázásában.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea éves új hadgyakorlata február végén kezdődik. A közös gyakorlatok ellen Phenjan mindig hevesen tiltakozott. Washington, amely Szöul fő katonai szövetségese, mintegy 28 ezer 500 katonát állomásoztat a kelet-ázsiai országban nem véletlenül. Hiszen mendennek ellenére megbízhatatlan kategóriába sorolják Dél-Koreát - sok híve van az újraegyesítésnek és a függetlenedésnek. A két ország az 1950-1953-as koreai háború vége óta hivatalosan továbbra is hadiállapotban áll egymással. Dél- és Észak-Korea között legutóbb 2014 februárjában voltak magas szintű tárgyalások, ezek napirendjén a háborúban elszakított családok újraegyesítése szerepelt.

Gölöncsér Miklós