Az indiai védelmi minisztérium közleménye szerint India fontolóra veszi, hogy további Szu-30 MKI vadászrepülőgépeket vásárol Oroszországtól, ha Franciaország nem teljesíti a Rafale vadászgépekről kötött szerződés feltételeit.
2012-ben hatalmas sikerként lett beharangozva a Rafale gépekről kiírt tender elnyerése, és a két ország több mint 10 milliárd dollár értékben kötött szerződést 126 többcélú vadászrepülőgép leszállításáról Indiának. Mostanra azonban felmerült az a kérdés, hogy a francia gyártó valóban képes lesz-e eleget tenni a szerződésben tett vállalásoknak. Franciaország mindeddig nem adta át Oroszországnak azt a két Misztral típusú helikopter-hordozó hajót, melyek gyártását és 2014 novemberéig történő átadását államközi szerződésben vállalta. A francia kormány Washington nyomásgyakorlásának engedve szegte meg az államközi szerződést; az amerikai kormány felszólítására Jens Stoltenberg NATO főtitkár korábban hivatalos ajánlatot tett Párizsnak arra, hogy az Oroszország számára gyártott hajókat inkább a NATO-nak értékesítsék. A francia kormány ennek hatására elhalasztotta a hajók átadását, azonban az orosz félnek mindeddig nem mondott határozott nemet, ehelyett időhúzásra törekszik. Az ügy más megrendelők számára is felvetette a kérdést: vajon képes lesz-e arra Franciaország, hogy politikai nyomásgyakorlás ellenében is független országként teljesítse a korábban szerződésben tett vállalásokat?
Hídfő.net.ru | Rafale
Az indiai védelmi miniszter szerint több mint három éven át húzódtak a tárgyalások, melynek során különböző nehézségekkel is szembesültek. A védelmi minisztérium szerint a francia gyártók nem akarnak az indiai légierő által ajánlott feltételeknek eleget tenni, így lehetséges, hogy amennyiben a franciák tovább húzzák az időt, elesnek egy újabb megrendeléstől. India már előzetes tárgyalásokat folytatott Oroszországgal, és a francia üzlet sikertelensége esetén a Szu-30MKI váltaná ki a Rafale vadászgépekre mutatkozó igényt. A legújabb sajtójelentések szerint a francia kormány még mindig nem adta meg a Rafale gépek gyártására az engedélyeket. Így nemsokára a francia hadiipar elesik egy újabb megrendeléstől, mert a kormány képtelen arra, hogy szembemenjen az amerikai érdekkel, ami a háborús készülődés részeként jelenleg a keleti országok katonai növekedésének hátráltatására törekszik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/04/rafale-helyett-jo-lesz-szu-30-ha-franciakkal-nincs-uzlet