Angela Merkel német kancellár elleni tüntetésre tett közzé felhívást Szanyi Tibor, MSZP-s politikus, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció pedig közleményben ítélte el a felhívást.
Szanyi Tibor a pszeudo-civil szervezetek által meghirdetett februári szimpátiatüntetésre reagálva azt mondta, nem Merkelnek kell pózolni, hanem ellene kell demonstrálni, mivel "ez a kancellár töredékét se hálálta meg annak, amit Németh és Horn tettek Magyarországért, Németországért, Európáért!” A bejegyzés kapcsán Horn és Németh megítélését nem kommentáljuk, ugyanis a történteknek ez egy abszolút sokadrangú vonatkozása. Szanyi Tibor megjegyzése azonban egy mérföldkőnek tekinthető a baloldali pártok utóbbi évtizedeinek történetében, - mindez azt jelenti ugyanis, hogy az MSZP elhelyezkedése stabilizálódni kezd az újjárendeződő politikai közegben. A politikus Angela Merkel német kancellár tevékenységét bíráló kijelentése azt jelenti, hogy az MSZP tartósan besorolja magát a mérsékelt atlantista ellenzéki fősodorba.
Hídfő.net.ru | Szanyi Tibor MSZPSzanyi Tibor - próbálkozások az MSZP hajójának lehorgonyzására
Az Európai Egyesült Államok felépítésére tett törekvések állandósulása óta Magyarországon is újjászerveződik a politikai közeg, mert egy új viszonyítási pont jött létre, aminek mentén új törésvonalak alakulnak ki. A Demokratikus Koalíció megalapítása és a kormány keleti nyitása volt ennek az átmenetnek az első látható jele. A DK megalapítása a radikális atlantizmus megalapítását jelenti Magyarországon, míg a kormány keleti nyitása annak előfutárát jelenti, hogy a hazai politikában a két, jól elkülöníthető irányzatra bontható atlantizmus elveszíti monopolhelyzetét.
A Demokratikus Koalíció megalapítása egybeesik Washington és Berlin azon érdekével, hogy az Európai Unió tagállamaiban az Európai Egyesült Államok megalapítását támogató pártokat akarnak pozícióba hozni. Gyurcsány Ferenc volt az első politikus, aki felismerte ezt az új törésvonalat (pontosabban: aki értesült erről az új törésvonalról), és besorolt a radikális atlantista irányvonalhoz, ami az Európai Egyesült Államok megalapítását és a magyar állam felszámolásának hivatalossá tételét nyíltan hirdeti. Gyurcsány újabb pártalapításával egyidőben a baloldali pártok döntéshelyzetbe kerültek: a nyugati hatalmak többé nem akarnak kormányra juttatni mérsékelt atlantista pártot. Washingtonnak egy radikális atlantista kormányra van szüksége Magyarországon. A baloldali pártoknak gyakorlatilag dönteniük kell, hogy a jövőben akarnak-e kormányra jutni, vagy egy biztos ellenzéki pozíció kialakítására törekszenek. Gyurcsány kormányra akar jutni, ő felvállalta a radikális atlantizmust.
Szanyi Tibor azonban azzal a lépéssel, hogy a német kancellár ellen kritikát fogalmazott meg, bejelentette az MSZP igényét arra, hogy az új politikai közegben stabil ellenzéki pártként működjön tovább, aminek fenntartása átmenetileg mindkét nagyhatalmi tömb érdeke. Amennyiben a keleti nyitás sikeresen zárul, Magyarországon mérsékelt eurázsiai pártok lesznek kormányon, amivel szemben baloldali és jobboldali mérsékelt atlantista ellenzék fog működni. Moszkvának azonban nem érdeke, hogy a magyar államiság felszámolását támogató radikális atlantisták stabilizálhassák működésüket Magyarországon, így azok a baloldali pártok, melyek az új politikai közegben is tovább akarnak működni ellenzéki pártként, kritikát kezdenek megfogalmazni az Európai Unióval szemben, és besorolnak a mérsékelt atlantizmus irányzata alá.
A Demokratikus Koalíció MSZP-vel szembeni kritikája azt mutatja, hogy a baloldalon stabilizálódik a mérsékelt atlantista / radikális atlantista törésvonal. Amellett, hogy ez az MSZP hosszú távú túlélésének lehetőségét jelenti, Gyurcsány Ferenc azon törekvésének kudarcát is mutatja, hogy a baloldal egészét a radikális atlantizmus szolgálatába állítsa.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/04/lassan-az-mszp-felismeri-kialakult-helyzetet