A Spiegel Online hírportál szerint a német koalíciós kormány többé nem tesz erőfeszítéseket arra, hogy Görögországot az euróövezetben tartsa. A lap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy ez annak az előrelépésnek köszönhető, hogy az euróövezet kilépett a 2012-es válságból. A kormány nem fog további erőfeszítéseket tenni Görögország megtartására, mert az euróövezetnek már nincs rá szüksége.
Hídfő.net.ru | Grexit
A forrás szerint a német kormány meg van győződve arról, hogy a következő választásokon a Syriza pártszövetség jut kormányra, és ennek következményeként Görögország visszaáll a nemzeti valuta használatára. A 2012-es választásokon hajszálon múlott ugyan, de az EU-ellenes ellenzék nem jutott kormányra. Akkor azonban még a háttérben érvényben voltak a Nabucco gázprojekt megvalósítására vonatkozó tervek, Törökország nyugatbarát politikát folytatott, emiatt kézenfekvő volt, hogy Görögországot bármi áron az eurozónában és az Európai Unióban kell tartani. Ez a helyzet mostanra megváltozott a török kormány éles külpolitikai váltásának köszönhetően, így Görögországra is legfeljebb abból a célból lehet szüksége Brüsszelnek, hogy akadályozza a Bulgáriát megkerülő orosz gáz eljutását Magyarországra (az új vezetékrendszer egy szakasza Görögországban épül).
A német kormány szerint a Syriza kormányra jutásának egyenes következménye, hogy Görögország megtagadja a nyugati hitelek törlesztését, és Görögország kilépése vagy kizárása elkerülhetetlenné válik. A török Erdogan-kormány külpolitikai váltásával Berlin politikájában is éles váltás következett be: már nem tartják károsnak, ha Görögország elhagyja az euróövezetet. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szintén azt hangsúlyozza, hogy ennek nem lenne egyértelműen negatív következménye.
Görögországban az euró bevezetése hosszú távon a hazai gazdaság hanyatlását és nagymértékű inflációt idézett elő. A társadalom nagy része mostanra ellenzi az euró használatát és az ország EU-tagságát. A 2012-es választásokat követően emiatt sokan választási csalásról beszéltek (az előzetes felmérések az EU-ellenes pártok győzelmét jósolták néhány héttel a választás előtt).

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/04/berlin-szerint-gorogorszag-kilep-az-euroovezetbol