Sokan katasztrófát emlegetnek, a független szakértők jelentős része azt sem tudja, hogyan születhetett ilyen átgondolatlan döntés, s nem kevesen a globális pénzügyi rendszer összeomlásának egyre jelentősebb esélyeit latolgatják.

A svájci jegybank kedden úgy döntött, hogy szabadjára engedi a szellemet, lesz ami lesz. Zsiday Viktor, befektetési szakértő szerint olyan mértékben maradtak nyitva a kapuk a spekulációs lehetőségek előtt, hogy innentől kezdve senki nem lesz képes megállítani a spekulánsok működését. Ennek köszönhetően előfordulhat, hogy a frank és az euró értéke naponta ingadozhat majd 30-40%-okat is, ami katasztrófához vezethet.

A döntés után a devizakereskedők máris megkezdték a játékot, ennek köszönhetően az árfolyamküszöb megszűntét követően másodpercenként változtak az árak 5-10%-kal. Persze teljes fejetlenség lett úrrá a svájci jegybank központjában.

Zsiday Viktor arról ír elemzésében, hogy a döntés hatására valószínűleg világszerte mennek majd tönkre a közeljövőben a különféle brókercégek, ráadásul teljesen értelmetlenül, hiszen a jegybank elhatározása mögött valószínűleg nem húzódik más, mint végiggondolatlanságok láncolata.

Persze az is elképzelhető, hogy egy hatalmas manipulációs összefogás rejlik a döntés hátterébe, minek köszönhetően tegnap óta szabad a frank, az euró pedig az eddigieknél is labilisabb.
Ha minden jelentős hatalommal bíró spekuláns úgy dönt, hogy részt vesz a játékban, akár országok teljes gazdasága is összedőlhet.
Jelen pillanatban úgy fest, hogy a legnagyobb játékosok kezében lehet rövid időn belül a globális pénzvilág, s nem igazán lesz mi gátat szabjon a manipulációnak.

Eddig részben összeesküvés elméletek táplálták annak kérdéskörét, hogy a frank árfolyamát mi, vagy ki befolyásolja, s miféle módszerekkel. A keddi döntés értelmében egyáltalán nem biztos, hogy elméleti síkon marad az akár egyes személyekhez köthető, manipulációs tevékenység, mely néhány telefon és ajánlat eredményeképpen tízmilliók sorsát döntheti el. Ez már nem játék.


Civil7es