Programot indít a határon túli magyar kulturális örökség védelmére és dokumentálására a műemlékekkel foglalkozó Forster Központ. A nemes célra a kormány 31 millió forintot bocsátott az intézmény rendelkezésére, ami június végéig használható fel. Igen, tényleg ennyit: egy közepes budai lakás árát.
A Forster Központ sajtóközleménye hosszan sorolja, hogy mi mindent terveznek a pénzből. Két gyönyörűséges fényképet is küldtek a darlaci és a nyárádszentlászlói középkori templomról. Mindkettő Erdélyben van, és olyan rangú emléke a magyar múltnak, hogy itthon kiemelt értéknek számítana. A kormányzati támogatásból Darlacon megvalósul a veszélyben lévő külső freskók konzerválása, és a belső falképek feltárásának folytatása, Nyárádszentlászlón pedig befejezik az unitárius templom forráshiány miatt korábban félbeszakadt restaurálását.

A darlaci és a nyárádszentlászlói templomok

A keretből jut még a siteri templom homlokzat-felújítására, a sepsibesnyői falkép-töredékek konzerválására, Körösbányán a barokk faberendezés sürgősségi konzerválására, Türkösön szoborrestaurálásokra, öt másik templomban a Teleki László Alapítvánnyal közös munkák folytatására, és rengeteg dokumentációs és kutatómunkára, hogy legalább tudni lehessen, mi minden pusztul el többnyire visszavonhatatlanul Erdélyben, és ezeknek fényképes, rajzi nyoma maradjon. A keretből még a következő évi munkák előkészítésére is csurran-cseppen valami.

Természetesen dicséretes, hogy történik valami, és Magyarország foglalkozik azokkal az emlékekkel, amelyek - legyünk őszinték - egyelőre csak nekünk fontosak, ha lemondunk róluk, nem számíthatunk rá, hogy az egyébként is gazdasági-pénzügyi válsággal küszködő Románia hatóságai megmentik őket. Direkt nem teszek be ehhez a hírhez fotókat Bolyai Farkas roskadozó, tetőtlen szülőházáról Bólyán, Feszty Árpád kirabolt, bozóttal benőtt ógyallai házáról, a veszélyeztetett bánáti templomokról - és még bőven lehetne sorolni a példákat. Mindenesetre, ha 31 millió forintból ennyi mindenre jut, egy kicsit több pénzből csodákat lehetne tenni. (megj.: 1 milliárd = 1000 millió!)


Zsuppán András

Kapcsolódó:
Új szappanopera az MTV-n: Jáksó László cége milliárdos szerződéshez jutott
Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak
Rákay Philip, az M1/M2 akkori intendánsa majdnem 1 milliárd forintot kap
Tízmilliárdért halkul el az RTL Klub kritikája?
Varga: ezért kap milliárdos adókedvezményt Vajna
Varga: Ennyi pénz még sosem állt a gazdaság rendelkezésére
Milliárdokat húzott ki a kormány a betegek zsebéből - ez lett a nagy reformból
Mentőállomásokon úszhatnak el az uniós milliárdok
Portik szerint hamarosan bukni fog a belügyminiszter, Pintér Sándor
Horvátország leírja legszegényebb polgárainak adósságait