“Fennmarad a kilakoltatási moratórium, a banki elszámoltatás végéig” jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 “Ma Reggel” című műsorában hétfő reggel. (Február 2.)

Varga Mihaly_231x309_ujEzzel gyakorlatilag megerősített egy január 31-én történt sajtótájékoztatón tett kijelentését, melyben elmondta; “A devizahitelek forintosításának végéig marad a kilakoltatási moratórium és a banki lakásértékesítési kvótarendszer is.”
Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány és a Magyar Bankszövetség egyetértett abban, hogy a bankok a devizahitelek forintosításának végéig, illetve az elszámolás lezárásáig önkéntesen fenntartják a lakásértékesítési kvótarendszert, amely egyébként 2015-ben hivatalosan már nem létezik.
Ezzel párhuzamosan marad a kilakoltatási moratórium is.
Február elsejétől nem lesz devizaalapú hitel Magyarországon, megkezdődik az elszámolás és a forintosítás, valamint hatályba lép a fair bankrendszerről szóló törvény is.
A miniszter szerint a forintosítással 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől védte meg a kormány a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást.
Az értékesítési kvótarendszert 2011-ben vezették be, az egyik fő célja akkor az volt, hogy a banki bedőlt ingatlanok ne árasszák el a piacot, és ne nyomják le még jobban az amúgy is nyomott árakat. A bankok által kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok számát ezzel a mindenkori fedezeti ingatlanállomány 3, később 5 százalékára korlátozták. A kvóta kihasználtsága egyébként 2014 végére 45 százalékra esett, ami a jegybank szerint annak a jele, hogy a bankok inkább megállapodásra törekszenek az adósokkal.
(A mi észrevételeink szerint azonban egy adós a bankkal való tárgyalásból, eddig még sosem jött ki igazán jól. Valami mindig hibádzott, – s valahogy a végén mindig a bankok javára billent el a mérleg.
A kvótarendszer fenntartását pedig még ebben a formájában is túlzott engedmények tekintjük a bankok felé, – mert szerintük ennek a teljes megszüntetésére lenne szükség, – egyidejűleg a végrehajtási eljárások teljes felfüggesztésével , minimum az elszámoltatás végéig. Ha egyáltalán az elszámoltatás be fogja tölteni azt a szerepet, amelyet elvárnánk tőle. – De, hát a kormány úgy látszik nem képes átlépni a saját árnyékát, – SzRTI).

Február 1-jén életbe lépett a fair bankokról szóló törvény, és megkezdődött a bankok elszámoltatása is

Tuzson Bence, a Fidesz frakciószóvivője hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: felelős és jó döntést hozott az országgyűlés és a kormány azzal, hogy megmentette a devizahiteleseket. (Ezt csak akkor kellene ilyen határozottan kijelenteni, ha a már véglegesen megtörtént! – Mindenesetre a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása az elszámoltatás végéig – kifejezetten pozitív momentumnak tekinthető – SzRTI).
Mint mondta, az első lépés az elszámoltatás kérdése volt, ennek keretében igazságot tettek; a bankoknak vissza kell fizetni az igazságtalanul elvett összeget, vagyis mintegy 1000 milliárd forintot. Akinek lezárt hitele van, készpénzben visszakapja ezt, akinek pedig még él a hitelszerződése, 25-30 százalékkal csökken a törlesztőrészlete – húzta alá Tuzson Bence, majd hozzátette azt is: a fair bankok rendszere azt jelenti, hogy a kiszámíthatóság következik, és véget ér az az időszak, hogy a bankok önkényesen emelhették a kamatokat. Kiemelte: a hitelesek mostantól védelmet kapnak.
(A 25-30 %-os törlesztőrészlet csökkenés egy 2-3-szorosára növekedett törlesztőrészletnél annyi, mint halottnak a csók. – Bár kétség kívül, több, mint a semmi. – Erre is csak azt tudjuk mondani; meg kell várni a teljes elszámoltatás befejezését, – de addig is megismételhetjük; minden végrehajtási eljárást fel kellene függeszteni – SzRTI).
A harmadik lépés a forintosítás – mutatott rá Tuzson Bence – , mely kiszámíthatóságot és a biztonságot is megteremti.
A szóvivő példaként azt mondta: aki 2007-ben 20 évre felvett 7 millió forintot, annak mostanra 93 ezer forint lenne a törlesztőrészlete, a kormány intézkedései nyomán azonban 53-54 ezer forintot fog csupán fizetni.
A szabadfelhasználású és autóhitelek ügyében azt mondta: egy részük hamarosan kifut, két fontos elem azonban rájuk is vonatkozik. Egyrészt az elszámoltatás, másrészt a fair bankok rendszerének megteremtése. Tuzson Bence kiemelte: a biztonságot megkapják ők is, esetükben ugyanakkor a mozgástere a kormánynak kisebb volt, ám ezt a két lépést esetükben is megették és továbbra is figyelemmel kísérik az ő helyzetüket is.
(Ceterum Censeo: És a számlaadósokkal mi lesz? Mi lesz azokkal az adósokkal, akik a kifizethetetlen számláik nem fizetése miatt kerültek bajba? – Ők legalább annyian vannak, mint a devizahitelesek).
Fort András – Szabad Riport
Források: M1 ma reggel, Vs.hu