Frank-Walter Steinmeier hidfo.ru
Sűrű hónapokat vetít előre Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki szerint az Európai Unió ezekben a konfliktusokkal terhelt időkben is képes szilárd alapot építeni, és független válaszokat kell adjon az új biztonságpolitikai kihívásokra.
Tegnap Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján bemutatta az EU új “globális stratégiájának” tervezetét. A dokumentum előirányozza többek közt az európai országok közti titkosszolgálati együttműködés fokozását a terrorizmus elleni harc során, valamint előírja az Európai Unió védelmi képességeinek fokozását, az európai védelmi ipar megújítását.
Steinmeier azt mondta, “ezekben az időkben, amikor újabb konfliktusok lángolnak fel az Európai Unióban, szilárd alapot és közös stratégiai narratívát kell kialakítanunk az európai kül- és biztonságpolitikában. Az erre vonatkozó tervezetek kidolgozásával és formálásával fognak telni a következő hónapok.”
A kétnapos rendkívüli csúcstalálkozót azt követően hívták össze, hogy az Egyesült Királyság lakossága a június 23-i referendumon megszavazta az Európai Unióból való kilépést. A találkozón bemutatott tervezet szerint az Európai Unió képessé kell váljon arra, hogy elrettentő erővel éljen, és a NATO-tól függetlenül, önerőből is alkalmas legyen az önvédelemre.

http://www.hidfo.ru/2016/06/steinmeier-az-eu-a-nato-nelkul-kell-megvedje-magat/