A holland Szocialista Párt bejelentette, hogy módosítani akarja az Európai Unió csatlakozási szerződéseit, hogy az emberek “nagyobb hangot kapjanak”, és népszavazásokkal dönthessenek arról, az uniós együttműködések mely formáit támogatják.
Kedden Tiny Kox holland szenátor kijelentette, hogy a britek Európai Unióból kilépése egy új európai együttműködési forma létrehozására való felhívásként értelmezhető, hiszen bebizonyosodott, hogy az emberek többsége már nem kér az Európai Unióból. Ehhez azonban lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a nép maga dönthessen arról, milyen új együttműködésekben vegyenek részt az európai országok.
Kox azt mondta, az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményről tartott népszavazás eredménye is az EU-val szembeni elégedetlenséget mutatta, és a kormánynak már nincs sok ideje arra, hogy megfontolja a népszavazáson hozott döntést. “A kormány kifut az időből. A parlament még az előtt akar döntést hozni ebben a kérdésben, hogy a vezetők elvonulnának nyaralni – ami újabb hónapokkal halasztaná el ezt a kényes döntést.”
Áprilisban a holland szavazók több mint 61%-a utasította el a társulási egyezmény ratifikálását. A negatív eredmény után azonban a kormány elutasította az ellenzék javaslatát, miszerint figyelembe kell venni a népszavazás eredményét és vissza kell vonni a társulási egyezmény törvénybe iktatását. A kormány azon indokkal utasította el a kezdeményezést, hogy a felelős döntés meghozásához több időre van szüksége.


http://www.hidfo.ru/2016/06/unios-szerzodeseket-modositananak-a-holland-szocialistak/