2014. július 8., kedd

Újabb hajóval bővül a fekete-tengeri NATO flotta

Az amerikai haditengerészet Vella Gulf rakétacirkálója belépett a Fekete-tenger területére, csatlakozik a NATO ott jelen lévő flottájához. Jelenleg a NATO hat hajója tartózkodik a területen, melyek aknamentesítési gyakorlatot végeznek. A Vella Gulf a legmodernebbnek nevezett Aegis rendszerrel van felszerelve, így nem csoda, hogy az orosz haditengerészet közvetlen fenyegetésként kezeli a jelenlétét (annak ellenére, hogy a bizonyítottan semlegesíthető). Egy a médiának nyilatkozó orosz tiszt szerint olyan ez, mintha "egy lovat és egy szarvast fognának be egy hintó elé", vagyis a Vella Gulfnak semmi köze az aknamentesítéshez, egyértelműen nem a hadgyakorlatra, hanem annak ürügyével van az orosz határ mellé vezényelve. A Vella Gulf mintegy 400 fős legénységgel bír, és fel van szerelve a legkülönbözőbb légi, szárazföldi vagy tenger alatti bevetésekre, de az SM-2 föld-levegő rakéták, több típusú cirkálórakéta gondoskodik arról, hogy minden téren mozgó erőd legyen.
Hídfő.net | Vella GulfUSS Vella Gulf
Katonai diplomáciai források szerint az orosz haditengerészet figyelemmel kíséri a NATO hadgyakorlat minden mozdulatát, a teljes fekete-tengeri flotta elhagyta a kikötőket és masszív haditengerészeti gyakorlatok zajlanak a NATO erők jelenlétének ideje alatt. Az orosz flotta számára el van rendelve, hogy a NATO erők minden mozdulatát monitorozza. Mintegy 20 hajót, 20 vadászgépet és helikoptert, valamint a tengerészgyalogságot és a parti őrséget is bevonta a fekete-tengeri flotta, amint megkezdődött a NATO "aknamentesítő gyakorlata".
A NATO flotta hajói egy bolgár kikötőben töltötték a "Sea Breeze" gyakorlat első szakaszát, amit idén a bolgár haditengerészet vezet. A flotta, amely vasárnap indult ki a nyílt tengerre, jelenleg az Aviere olasz fregattból, a Rimini, valamint a török Akca és brit Chiddingfold aknakereső hajókból és a görög Macitis korvettből áll. Eközben a francia Dupuy de Lome elektronikus felderítést folytat az orosz határ mellett az Észak-Kaukázusnál. Emellett jelen volt a NATO egy másik felderítője is, az olasz Elettra, aminek vasárnap a 21 nap letelte miatt átmenetileg el kellett hagynia a térséget. Oroszország és a NATO egyidőben tart hadgyakorlatokat ugyanabban a térségben. A helyzet pattanásig feszült, a NATO az utóbbi évtizedekben soha nem volt ennyire közel az orosz határokhoz, mint most. Orosz szakértők szerint a nyugatiak 2 éven belül nyílt katonai beavatkozást kezdhetnek Oroszország ellen.

http://www.hidfo.net/2014/07/08/ujabb-hajoval-bovul-fekete-tengeri-nato-flotta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése