2014. július 8., kedd

Izrael a Gázai-övezet elfoglalására készül?

Arról szóltak a hírek napokig, hogy 3 izraeli fiatalt állítólag elraboltak a palesztinok. A provokáció elérte a célját, amit valószínűleg maguk az izraeliek követhettek el. Az indok nem más, mint a Gázai-övezet végleges integrálása Izrael államba és a közel-keleti békefolyamat megakasztása. A zsidó államnak már egy ideje szúrja a szemét a Gázai-övezet, és nem csak a Hamasz által indított rakétatámadások miatt. Izrael a Gázai-övezet elfoglalásával "tehermentesíti" Tel-Avivot, kiiktatja a palesztinokkal való kétfrontos háború esélyét, és teljes ellenőrzés alá vonja az egyiptomi határt. Nem mellékesen, mivel a régi Palesztinából egy kis csücsök még mindig rendelkezik tengeri kapcsolattal, és ennek a történetnek a végére is pontot tennének.
Hídfő.net | Merkava tankok és egyéb hadieszközök a Gázai-övezet határán, izraeli oldalon, 2014.07.08.Merkava harckocsik és egyéb hadieszközök a Gázai-övezet határán izraeli oldalon, 2014.07.08.
A fent említett provokációra válaszként megöltek egy palesztin fiatalt zsidó telepesek. Erre válaszul a Hamasz csütörtökig bezárólag 85 rakétát lőtt ki Tel-Avivra és egyéb izraeli célpontokra. A rakétatámadások felszámolása lesz a hivatalos oka a hamarosan kezdődő katonai offenzívának a Gázai-övezet ellen, amiről az izraeli védelmi miniszter, Moshe Ya'alon úgy nyilatkozott, hogy "A Hamasz elleni katonai akcióra készülünk. Ez nem fog véget érni két nap alatt. Ha szükséges egy szárazföldi csapásmérés, akkor megtesszük."
Hídfő.net | Gázai övezet
Izraelnek tehát jogában áll megtámadni gyakorlatilag egy másik államot, amelynek a polgárait évtizedek óta megkülönbözteti és nyomorban, folyamatos pszichikai és gazdasági nyomás alatt tartja, gondoljunk csak az illegális telepépítésekre Ciszjordániában. Az indok a közvetlen támadás a zsidó állam ellen, melynek következtében eddig 100 a halottak száma. Az Egyesült Államok hallgatólagosan támogatja ezt az akciót, ám amikor az oroszok a saját kisebbségük érdekében akarnának beavatkozni Ukrajnában, na az már nem indok - mit számít az a 8 millió orosz, a 1.5 millió menekült, és az eddig majdnem tízezer halott.
Hídfő.net | Merkava tankok és egyéb hadieszközök a Gázai-övezet határán, izraeli oldalon, 2014.07.08.Merkava harckocsik és egyéb hadieszközök a Gázai-övezet határán izraeli oldalon, 2014.07.08.
Izrael 40.000 tartalékost hívott be, és a felvonultatott hadianyag és emberi erőforrás mennyiségén lehet látni, hogy nem hétvégi kiruccanásra készülnek. A katonai akciót előzetesen elítélte már Oroszország - a hivatalos megfogalmazás szerinti orosz nyilatkozat: "Oroszország aggodalommal figyeli a gázai eseményeket. A gázai civil lakosság elleni fegyverhasználatra Oroszország rosszallással fog tekinteni". Tegyük fel magunknak a kérdést: Mi a közös Ukrajnában és Izraelben? A főleg zsidó többségű cion-atlantista kormányokon kívül még valami: a lakosság elleni folyamatos fegyveres erőszak és a szó szerinti népirtás.

http://www.hidfo.net/2014/07/08/izrael-gazai-ovezet-elfoglalasara-keszul

Zsidó provokáció volt csak a 3 fiatal meggyilkolása - Izrael ürügye



40 ezer tartalékost mozgósít az izraeli kormány, Benjamin Netanjahu miniszterelnök elrendelte egy esetleges gázai szárazföldi hadművelet előkészítését. A hadsereg szóvivője úgy fogalmazott, fel kell készülniük erre az eshetőségre is. Ők nem csak felkészülnek, illetve csak a jogi alapot teremtik meg Palesztína végső lerohanására a közvélemény előtt, a cionista hadseregük és vezetőik már évtitedek óta erre vár.
Közben mindkét oldalról folytatódnak a légicsapások. Az izraeli légierő kedden délután újabb 40 katonai célpontot támadott, a légicsapásoknak eddig – úgy tudni – 11 palesztin áldozata van, állítólag a Hamász iszlamista palesztin szervezet katonai szárnyának egyik harcosa is életét vesztette. Több lakóházat is találat ért.
Mahmud Abbász palesztin elnök felszólította az izraeli kormányt arra, hogy állítsa le a légicsapásokat a Gázai övezet ellen, emellett a nemzetközi közösség közreműködését is kérte, hogy segítsen megállítani a konfliktus további súlyosbodását.
A térségben az elmúlt hetekben öltött rendkívüli méreteket a feszültség három izraeli, majd egy palesztin tinédzser megyilkolását követően.

A katonai akciót előzetesen elítélte már Oroszország, talán a népírtás tekintetében Ukrajna eseményeivel von párhuzamot, hiszen az atlantista erők mindkét esetben hathatósan munkálkodnak - a hivatalos megfogalmazás szerinti orosz nyilatkozat a következő: "Oroszország aggodalommal figyeli a gázai eseményeket. A gázai civil lakosság elleni fegyverhasználatra Oroszország rosszallással fog tekinteni". Ez mindent elárul az orosz hozzáállásról nagyon helyesen.
Gölöncsér Miklós


Van-e szüksége Palesztinának a harmadik intifádára?

Az után, hogy izraeli radikálisok egy palesztin fiút öltek meg, a palesztin földön újra intifáda szaga érezhető.
Mindenesetre ez olvasható az izraeli médiában. A 16 éves Muhammad Abu Hdeyr-t július 2-án éjszaka rabolták el és a gyilkolták meg Jeruzsálem külvárosában. Ez válasz volt három izraeli tizenéves meggyilkolására, ami júniusban történt.
Első pillantásra a helyzet jelenlegi kiéleződésében nincs semmi új: a palesztin szélsőségesek akcióira válaszolva Izrael már régóta alkalmazza a „szemet szemért” elvet. De most nagyon nyugtalanító tényező mutatta meg magát.
Még az izraeli újságok is elismerik, hogy Abu Hdeyr esete arról tanúskodik, hogy Izraelben aktívan és agresszíven kezdenek tevékenykedni ultra-nacionalista zsidó szervezetek. Muhammad Abu Hdeyr-t egy nappal az után rabolták el és élve égették el, hogy holtan találták a három elrabolt izraeli tizenévest.
Az izraeli városok arabok lakta kerületekben még mindig tartanak a gyilkosság elleni tiltakozó tüntetések. A házfalakon „Halál az izraelitáknak” feliratok láthatók. A másik tábor képviselői írják: „Halál az araboknak”. Nemcsak Kelet-Jeruzsálemben történnek az összecsapások, hanem Názáretben és észak-izraeli városokban is.
A Jeruzsálemi Rendőrség bejelentette, hogy hat nacionalistát tartóztattak le, akiket a palesztin fiú elégetésével gyanúsítanak. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy fogalmazta, hogy a palesztin fiú meggyilkolása „terrorista cselekmény”, és ha a gyanú bizonyítást nyer, akkor a gyilkosokat a törvény szerint meg fogják büntetni. Ugyanakkor Netanjahu felszólította az arab és a zsidó közösségek vezetőit, hogy megnyugtassák a lakosságot.
De sok minden attól függ, hogy az izraeli hatóságok valóban felelősségre vonják-e a bűnösöket. Palesztinok már régóta nem hisznek az izraeli bíróság elfogulatlanságában.
A fő kérdés most az, hogyan befolyásolja mindenez a palesztin-izraeli rendezési folyamatot. És kinek előnyös annak kiéleződése.
Egyértelmű, hogy valaki provokálja a palesztin intifádát, és ez nem lehet a palesztin vezetés - mondja Vjacseszlav Mauzov neves politológus, az Orosz-arab Baráti Társaság elnöke.
A palesztinok most megerősítik állásaikat. És ez nem tetszik az amerikaiaknak. Ez ellentmond stratégiájuknak, amely az arab világ megosztására és arra irányul, hogy az „ellenőrzött káoszt” teremtse az arab országokban. Az ilyen káoszt ma Szíriában és Irakban, Líbiában, Jemenben és Szudánban látjuk.
A legszomorúbb az, hogy az USA szétrombolja a rendezés egész alapját, amit évtizedekig építettek - mondja Vjacseszlav Matuzov:
Az USA lerombolta a kialakult gyakorlatot, és megsértette az alapvető elveket, amelyek alapján az elmúlt években bár lassan, de meglehetősen sikeresen haladt a közel-keleti rendezés. Oroszország, az ENSZ és Európa abból indult ki, hogy a tárgyalások sikerét csak a Négyek – az USA, Oroszország, az EU és az ENSZ közös erőfeszítései biztosíthatják. Az elmúlt években az USA „magára húzta a takarót”, és mindent maga akart csinálni. De csúfos kudarcot vallott.

Oroszország Hangja


Légitámadás után a szárazföldi csapatai bevetésére is kész Izrael a Gázai-övezetben.
A bejelentés Peter Lerner katonai szóvivőtől érkezett, aki megjegyezte, az offenzívának kettős célja lenne. Egyrészt csapást akarnak mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, másrészt csökkenteni akarják az Izraelre mért rakétatámadások számát. Hétfőn mintegy nyolcvan rakétát lőttek ki a zsidó állam déli és középső részén található településekre a Gázai övezetből, mely támadásokért a Hamász felelősséget vállalt.
Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter a vezérkari főnökökkel tartott keddi megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy Izrael elhúzódó műveletre számít a Hamász ellen. Néhány napon belül biztosan nem érne véget, de véget kell vetni a Hamász által okozott károknak, ehhez pedig az izraeliek türelmét kérte.
Eközben Mahmúd Abbász palesztin elnök azt követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a Gázai övezet elleni légicsapásoknak, és a nemzetközi közösség azonnali beavatkozását kérte, hogy megállítsák a konfliktus további súlyosbodását. Mint mondta, a palesztin vezetés felszólította az arab országok vezetőit, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre a Gázai övezetre mért légicsapások leállítása érdekében.
A héberül "Erős sziklának" nevezett izraeli hadműveletben a légierő kedd reggelig a katonai rádió közlése szerint több mint ötven támadást hajtott végre. Három csapást a tengerről mértek. A célpontok között négy lakóház, 25 rakétaindító állás, három katonai támaszpont és tíz katonai infrastruktúraként meghatározott létesítmény volt. Palesztin tisztségviselők szerint a légitámadás körülbelül egy órán át tartott. Arról nincs információ, hogy a szárazföldi csapást mikorra tervezi Izrael.

Europress/AFP/Said Khatib - vs.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése