2014. július 8., kedd

A GMO szúnyogkísérlet fordítva sült el, de a „termék” forgalomba kerülhet

Aedes aegypti étkezés közben
Aedes aegypti étkezés közben (Kép: Wikimedia commons)

Számos társadalmi csoport fejezte ki aggodalmát a napokban, miután kiderült, hogy a mocsárláz előfordulásának veszélye olyannyira megnövekedett, hogy az adott területen rendkívüli intézkedéseket vezettek be, éppen abban a brazil városban, ahol egy génmódosított szúnyogokkal végzett kísérlet folyik.
A kísérlet kezdeményezői azt ígérték, hogy a génmódosított szúnyogok véget vetnek majd a mocsárláz előfordulásának. A brazil Bahiaban végzett gyakorlati tesztek eredményeit azonban a mai napig nem tették közzé és nem értékelték az Aedes aegypti szúnyogfaj és a mocsárláz előfordulási aránya közötti összefüggéseket. (http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FHYG%2FHYG142_06%2FS0950268813001866a.pdf&code=41e23427121b1dfb559d97c60a9e146d)
Ettől függetlenül az illetékes brazil hatóság (CTNBio) zöld utat adott a Moscamed Brazil cég által, a brit Oxitec és a São Paulo Egyetem együttműködésével kínált technológia kereskedelmi forgalomba hozatalára.
A brazil sajtó üdvözölte a mocsárláz elleni új fegyvert, azonban a jelek szerint nem értesült arról, hogy a kísérleteknek helyet adó Jacobina polgármestere 2014 februárjában „a mocsárláz járvány jelentette biológiai katasztrófára” hivatkozva meghosszabbította a vészhelyzetet. Ezt megelőzően a Moscamed arról adott hírt, hogy az Aedes aegypti szúnyogfaj egyedeinek száma 81-100 százalékban csökkent Jacobinában, azt állítva, hogy ez a kísérletek sikerességét bizonyítja (http://g1.globo.com/ciencia-e-saude/noticia/2014/04/brasil-libera-producao-de-inseto-transgenico-que-combate-dengue.html). Az Oxitec szerint a tesztjellegű szúnyogkibocsátások 2013 júniusában indultak Jacobinától észak-nyugatra, de a programnak az egész városra történő kiterjesztése 2-3 év alatt valósul meg.
A GM szúnyogok forgalomba hozatali eljárása során a brazil CTNBio hatóság egyik tagja egy jelentésben olyan információkat prezentált, amelyek megkérdőjelezik a GM szúnyogok által a mocsárláz előfordulási számára kifejtett hatást, figyelmeztetve, hogy bizonyos helyzetekben a kibocsátás ronthat a helyzeten, még abban az esetben is, ha az Aedes aegypti egyedek száma csökken. A felhozott ellenérvek nem győzték meg az illetékes bizottságot és a brazil közegészségügyi hatóság (ANVISA), amelyik immár az engedélyezési eljárásért és a termék felügyeletéért felel, heti 10 millió génmódosított szúnyog kibocsátását engedélyezte minden 50 ezer lakosra. Eközben az ígért kísérleti adatok közzétételének dátuma még mindig nem ismert.
Az Oxitec számos ország ajtaján kopogtat, azt állítva, hogy génmódosított szúnyogjaik megoldást nyújtanak a mocsárláz ellen. Ugyanakkor a cég semmilyen bizonyítékot nem produkált eddig a technológia hatékonyságára vonatkozóan, így a GM szúnyogok engedélyezése elsietett lépés lenne,” mondta Lim Li Ching, a Harmadik Világ Hálózat vezető kutatója.
„Hihetetlen, hogy az Oxitec génmódosított szúnyogkísérletei akadály nélkül folytatódnak, sőt, a termék úgy került kereskedelmi forgalomba, hogy a szúnyogoknak a mocsárlázra kifejtett hatásáról semmit sem tudunk,” mondta Dr. Helen Wallace, a GeneWatch UK igazgatója.
„A tény, hogy Jacobinában vészhelyzetet rendeltek el, riadót kellene, hogy fújjon a hatóságok fülében.”

Forrás: GeneWatch UK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése