2014. július 8., kedd

Bankcsőd Kecskeméten – Lökdösődés, ordítozás a bank előtt


Kecskemét – Mintegy 100-150 főnyi tömeg gyűlt össze hétfőn reggel nyitásra, 7.30-ra
Kecskemét – Mintegy 100-150 főnyi tömeg gyűlt össze hétfőn reggel nyitásra, 7.30-ra

- Ilyen az, amikor nem tudja kifizetni a betett pénzedet a bank. – Csődület volt az Orgoványi Takarékszövetkezet kecskeméti fiókjánál.

Mintegy 100-150 főnyi tömeg gyűlt össze hétfőn reggel nyitásra, 7:30-ra az Orgoványi Takarékszövetkezet Trombita utcai fiókjánál” – írta a Kecskemét Online.

A biztonsági őrök egyszerre csak 15 embert engedtek be, pénzt azonban senki sem kapott, csak felvilágosítást.
Reggel 6 órakor már 12-15 ügyfél várakozott a bank előtt. Szemmel láthatóan főként nyugdíjasok. A tömeg 7:30-ra duzzadt fel jelentősebb létszámúra, amikor megkezdték az ügyfelek beengedését.
Hétfőn reggel 6 órakor már kisebb sor volt a bankfiók előtt.
Hétfőn reggel 6 órakor már kisebb sor volt a bankfiók előtt.
- Gyere ki az anyád Istenit! – üvöltözött egy kreol bőrű férfi, a biztonsági őrnek, miután kiderült, hogy ő az első 15-ben nem lesz benne. Munkatársunk megvárta az első kilépő ügyfelet, aki a karján kék-zöld foltokat és karmolás nyomokat mutatott. Akkor szerezte ezeket, amikor kifelé jött a bankfiókból és őt félrelökték, mondhatni a „testén keresztül” akartak bejutni a következők.
Az ügyfél munkatársunknak elmondta, hogy azt a felvilágosítást kapta, nyisson egy másik banknál számlát. Oda 30 napon belül átutalják az Orgoványi Takarékszövetkezetnél jelenleg befagyasztott pénzét…”
Helvécián 9 órakor ennyien várakoztak az Orgoványi Takarék fiókja előtt. Egyesével mehettek be, de csak felvilágosítást kaptak.
Helvécián pedig 9 órakor ennyien várakoztak az Orgoványi Takarék fiókja előtt. Egyesével mehettek be, de csak felvilágosítást kaptak.
Előzmények:

Már pénteken becsődölt az Orgoványi Takarékszövetkezet. – Az MNB bezárta a bankot!

Fizetésképtelenné vált a legnagyobb hazai szövetkezeti hitelintézet, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet.
A Portfolio.hu információi szerint kiderült, hogy a takarékszövetkezet tőkéje; “a kimutatott 6 milliárd forint helyett -3,5 milliárd, a nem teljesítő hiteleinek aránya pedig 29%.”
“Nem ez az első szövetkezeti csőd: a Jógazda, a Soltvadkert és Vidéke és a Körmend és Vidéke is hasonló sorsra jutott az elmúlt években, felelőtlen gazdálkodás miatt.
A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete kizárta integrációs rendszeréből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. Ezért a törvényi előírásoknak megfelelően az MNB visszavonta az orgoványi takarék engedélyét, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos, a betéteket veszélyeztető hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél. Az Országos Betétbiztosítási Alap a törvényi előírásoknak megfelelően kártalanítja a betéteseket – olvasható a felügyeleti jogokat ellátó MNB közleményében. (Ki tudja mikor – a szerk.)
A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. Ez a pénteken közzétett határozat, – a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá.
A jegybank ezzel párhuzamosan 2014. július 4-től felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el. (Úgyhogy hiába is vártak a betétesek hétfő reggel a bank előtt – szerk.)
Az MNB egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. A felügyeleti biztosok ma átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről.
Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközök mértékéig a betétállományt állomány-átruházással a Takarékbank Zrt. veszi át, illetve igény esetén kifizeti a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján. Az ezen felüli betétösszegeknél az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.
Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 28 ezer betétessel rendelkezik, működési területe Bács-Kiskun megye egy régióját öleli fel…
Jelen esetben a Takarékbank és az OBA gondoskodni fog arról, hogy a betéteseket ne érje kár, (Ezt ugyan a bank előtt sorban állók, nem igazán hiszik – a szerk.) – a teher kettejük közötti megoszlása azonban még kérdéses. Az eset rávilágít arra, hogy a takarékszövetkezeti integrációt megelőzően milyen felelőtlen gazdálkodás zajlott egyes takarékszövetkezeteknél…
A független szakértői vizsgálat megállapította, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet válsághelyzetben van: saját tőkéje az általa 2013. december 31-én kimutatott plusz 6 milliárd forint helyett több mint 3,5 milliárd forint negatívumot mutat, limit túllépésekkel együtt számított szavatoló tőkéje pedig több mint 35,5 milliárd forinttal elmarad a Felügyelet által meghatározott minimális tőkekövetelménytől.
a0707bank03
A társaság hitelezési mutatója rossz, ráadásul folyamatosan romlik: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya március végére 28,8 százalékra, azaz a törvényben meghatározott plafon közel háromszorosára nőtt.
A vizsgálati jelentés megállapította, hogy a takarékszövetkezet működése nem felel meg sem a törvényi és felügyeleti előírásoknak, sem az integrációs, sem a saját szabályzatainak, felügyeleti adatszolgáltatása nem a tényeken alapul. A vizsgálat szerint a takarékszövetkezet működése súlyosan sérti az ügyfelek érdekeit, a betétesek megtakarításait, így a helyzet orvoslásához azonnali beavatkozás vált szükségessé…”
Összeállította: SzRTI
Források: Kecskemét OnlinePortfolio.hu
Frissítés:
Érdekes kommentek érkeztek ezzel a cikkel kapcsolatban, a Facebook oldalunkra:
Terézia Kovács: “Az összes mocsok ide kerül! Mert csaltak! Csalók! Hivatalos uzsorások!”
Éva Varga: “Neked nem furcsa, hogy csak a takszövöket vizsgálgatják, és jutnak arra a következtetésre, hogy játszottak a befektetők pénzével? Szó nem volt arról, hogy ez a Takarékszöv. becsődölt, csak nem kormány barát.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése