A Demokratikus Koalíció szerint, ha Orbán Viktor marad a miniszterelnök, Magyarország már nem sokáig lesz az Európai Unió tagállama.
A Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczy Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján az Európai Parlament aznap elfogadott határozatával kapcsolatban azt mondta, a történelem válaszút elé állította a magyarokat, mert a jelenlegi magyar kormány ki akar lépni az Európai Unióból.
A párt szóvivője a kormány politikáját úgy jellemezte; “csal, lop, kiárusítja az országot az oroszoknak, el akarja hagyni Európát, egyetemeket zárat be és civil szervezeteket vegzál.”
A történelem válaszút elé állította a magyarokat; vagy Orbán Viktor, vagy Európa.” – mondta, hozzátéve, hogy „a DK Európát, az európai Magyarországot, az európai életet választja.”
Bár a DK a kormányt vádolja azzal, hogy ki akarja léptetni Magyarországot az Európai Unióból, a nyugat-európai vezetők már évek óta azzal fenyegetőznek, hogy kizárnák hazánkat az EU-ból. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter korábban a Die Welt német lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a jövőben csak azok az országok maradhatnak az Európai Unió tagállamai, melyek engedélyezik a nem-európai lakosság tömeges betelepítését.
Aki kerítéseket épít a háborús menekültek ellen, aki megsérti a sajtószabadságot, vagy a bírói függetlenséget, annak fel kell függeszteni a tagságát, vagy ha szükséges, ki kell zárni az EU-ból.” – mondta.
Francois Hollande volt francia elnök 2016. februárban szintén arról beszélt, hogy ki kellene zárni az Európai Unióból azokat az országokat, ahol „jobboldali populista” erők jutnak kormányra. A politikus a France Inter rádiónak adott interjú során a magyar és lengyel kormánypolitikával kapcsolatban azt mondta, szerinte „büntetni kellene Európa ilyen irányú fejlődését”.

http://www.hidfo.ru/2017/05/dk-magyarorszag-kilephet-az-europai-uniobol/