Független európai hadsereg létrehozására tett felhívást Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök, amiért Donald Trump kijelentette: elnöksége ideje alatt az amerikai hadsereg nem fogja megvédeni a NATO tagállamait.
Az Egyesült Államok nemrég megválasztott elnöke vasárnap újabb interjúval borzolta a kedélyeket: a Bild német lapnak és a Times of Londonnal nyilatkozva azt mondta, nem biztos abban, hogy az ő elnöksége alatt az amerikai hadsereg segítséget nyújtana más NATO-tagállamoknak, ha azokat Oroszország részéről katonai agresszió éri.
A francia kormányfő emiatt kedden egy európai védelmi rendszer létrehozására tett felhívást, hogy Európa szakítson az USA védelmi politikájával szembeni függő viszonnyal. Cazeneuve szerint Európa az utóbbi évtizedek során az amerikaiaktól függésben létezett, és most Trump nyilatkozatai megkongatták a vészcsengőt: Európa a saját kezébe kell vegye a saját biztonságát, mert előfordulhat, hogy az amerikaiakra nem számíthatunk egy kritikus helyzetben.
A francia kormányfő megfogalmazása szerint európai védelemre, európai fegyverekre és európai befektetésekre van szükség, hogy az EU katonailag függetlenné válhasson. Cazeneuve szerint a Washingtontól való függetlenség tenné lehetővé Európa számára, hogy megőrizze saját értékeit és identitását.
Egy nappal korábban Francois Hollande francia elnök szintén azt mondta; az Európai Uniónak nincs szüksége arra, hogy egy külső hatalom megmondja, mit tegyen. Elmondása szerint Európa elkötelezett a transzatlanti kapcsolatok fenntartása mellett, de azt saját érdekei és értékei mentén kívánja folytatni.

http://www.hidfo.ru/2017/01/francia-kormanyfo-europat-fuggetleniteni-kell-az-amerikai-hadseregtol/