Törökország elvárja szövetségeseitől, hogy az országot támogassák, és ne a terrorista csoportokat – mondta Recep Tayyip Erdogan török államfő. Az amerikai kormány kedden döntött arról, hogy Törökországban működő szeparatista szervezeteknek fog fegyvert szállítani.
Az Amerikai Egyesült Államok vezetői kedden döntést hoztak arról, hogy fegyvereket adnak a Szíriában működő kurd szervezeteknek, annak ellenére, hogy a török kormány korábban kifejezte tiltakozását ezzel kapcsolatban. A kurdisztáni fegyveres csoportok határon átívelő jelleggel működnek, a szíriai kurdok támogatásával az USA gyakorlatilag törökországi szeparatista csoportok felfegyverzését kezdi meg.
A török államfő a fejlemények kapcsán egyértelműen kijelentette; minden, ami Szíriában történik, nemzetbiztonsági kérdés Törökország számára, és a török kormány elvárja, hogy szövetségesei ne terrorszervezeteket támogassanak, hanem az ország területi egységének megőrzését támogassák.
Erdogan keddi beszéde során arra kérte az Amerikai Egyesült Államokat, hogy vonja vissza a kurdisztáni szervezetek támogatásával kapcsolatos döntést, lehetőleg még május 16. előtt, amikor személyesen fog találkozni Donald Trumppal. A török államfő aggodalmainak adott hangot a május 25-re tervezett NATO-találkozóval kapcsolatban is – szerinte az észak-atlanti szövetség egy másik terrorszervezet támogatásával akar harcolni a Daes terroristái ellen.

http://www.hidfo.ru/2017/05/erdogan-arra-keri-amerikat-hogy-ne-fegyverezze-a-szeparatistakat/