Tiltakoznak azok a közel-keleti és afrikai migránsok, akiket a svéd bevándorlásügyi hivatal korábban egy kastélyban helyezett el, de most egy hónapon belül el kellene hagyják a luxusingatlant. A luxuskörülmények megtartása érdekében petíciót indítottak.
Az STV hírügynökség beszámolója szerint petícióval tiltakoznak a Lia Hof kastélyban lakó migránsok az ellen, hogy a bevándorlásügyi hivatal tervei szerint egy hónapon belül el kellene hagyniuk a luxusingatlant.
Az egyik érintett, Fatima Hujaj a sajtó kérdésére elmondta; a petíciót amiatt indították, mert sokgyermekes családok élnek a kastélyban, akiknek nehézségeket okozna a költözés, főleg amiatt, mert ez a gyermekeknek is iskolaváltással járna. Elmondása szerint nagyon jó lakóközösség alakult ki a luxusingatlanban, ezért nem akarnak költözni, inkább egy petícióval tiltakoznak a hivatal tervei ellen.
Fatima szomszédja, Imran a sajtó kérdésére szintén elmondta, hogy a kilakoltatásuk nem lenne jó hatással az integrációra, mert nagyon jó közösség alakult ki a kastélyban, és kényszerű távozásuk után egy új közösségbe kellene beilleszkedniük.
A Lia Hof kastélyt 1912-14-ben építették, és évtizedeken át – 1995-ig – szanatóriumként működött. 2011-ben az épületet hotellé alakították át. A Lia Hof kastély 2012 decemberében kezdett menekültközpontként működni, miután a nagy migrációs hullám elérte Európát, és egyetlen év leforgása alatt 163 ezer migránst kellett elhelyezzenek a svédek.
A svédországi hatóságok kezdetben sátortáborokban, majd iskolákban, üzemen kívüli katonai barakkokban és hotelekben helyezték el a migránsokat. A luxuskörülményű elszállásolást azt követően kezdték beszüntetni, hogy 2016-ban már kevesebb migráns érkezett az országba, és kezdtek elférni a számukra felállított sátortáborokban is.

http://www.hidfo.ru/2017/05/tiltakoznak-a-kilakoltatas-ellen-a-kastelyban-lako-migransok/