Theresa May brit miniszterelnök arról biztosította a NATO főtitkárát, hogy az Egyesült Királyság továbbra is kulcsszerepet tölt be a NATO katonai gépezetében, annak ellenére, hogy kilép az Európai Unióból.
Szerdán egy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott találkozón a brit kormányfő kijelentette, hogy országa készen áll hosszú távú kilátásokkal kapcsolatban is tárgyalni biztonsági kérdésekben, hiszen az Egyesült Királyság az Európai Unióból kilépést követően is a NATO része lesz.
A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Stoltenberg is megerősítette, hogy az Egyesült Királyság továbbra is kulcsszerepet tölt be a NATO szervezetében, emellett elkötelezettséget mutat arra, hogy a GDP 2%-át katonai kiadásokra költse – összhangban az észak-atlanti szövetség elvárásaival -, emellett a kelet-európai „elrettentő intézkedésekhez” is hozzájárul.
May és Stoltenberg a közlemény szerint megállapodott abban, hogy közös erővel győzzék meg a NATO-tagállamokat arról, hogy számukra is prioritás kell legyen a GDP 2%-ának védelmi kiadásokra fordítása. Annak ellenére, hogy a NATO-tagok számára ez alapvető elvárás, az Amerikai Egyesült Államokon felül mindössze négy tagállam – az Egyesült Királyság, Észtország, Lengyelország és Görögország – felel meg ennek az elvárásnak.

http://www.hidfo.ru/2016/11/a-britek-az-eu-bol-kilepes-ellenere-is-nato-tagok-maradnanak/