finn-orosz-hatar-hidfo-ru
Finnország nem fogja megújítani az Oroszországgal kötött határőrizeti megállapodást, így a kerülő úton érkező migránsok nemsokára szabadon beutazhatnak az Európai Unió területére.
A Helsingin Sanomat finn napilap beszámolója szerint az orosz határon stabilizálódott a helyzet az eddig érvényben lévő határőrizeti megállapodásnak köszönhetően, emiatt a kormány nem tervezi az egyezmény megújítását. Paula Risikko belügyminiszter a lapnak nyilatkozva az mondta, hogy az átmeneti szigorítás módszere bevált, ma már nem érkezik kezelhetetlen létszámú menekülthullám ezen a határszakaszon.
A hat hónapig érvényben lévő megállapodás értelmében kizárólag finn, orosz, és belorusz állampolgárok léphettek át Lappföld határán. Ez a korlátozás októberig van még érvényben, ám meghosszabbítását nem tervezik, így ez a határszakasz is nemsokára szabadon átjárható lesz a migránsok számára.
Markku Kivinen, a Helsinki Egyetem orosz és kelet-európai kapcsolatokkal foglalkozó alapítványának elnöke azonban azt mondja, megengedhetetlen, hogy Finnország vezetői hamis biztonságérzetbe ringassák magukat, hiszen a migrációs válság máig zajlik Európában, és a migránsok alternatív útvonalakat keresnek, hogy bejussanak az EU területére. Szerinte meg kellene hosszabbítani az egyezményt, mert kizárólag ezáltal biztosítható, hogy ne kezdjen újra ugrásszerűen növekedni a Finnországban beadott menedékkérelmek száma.


http://www.hidfo.ru/2016/09/finnorszag-ugy-dontott-hogy-megis-beengedi-a-migransokat/