Press TV - Tel-Aviv nukleáris anyagot kevert össze robbanóanyaggal, hogy tesztelje a nyers nukleáris fegyver robbanását, egy a Hááretz napilap hétfői számában megjelent cikk szerint.

Egy rész az izraeli Dimona nukleáris üzemről a déli Negev sivatagban. AFP

A Green Field terv során 20 robbantást hajtanak végre, a sugárzás szintjét mini drónokkal mérik, a robbanás erejét pedig szenzorok segítségével állapítják meg, tette hozzá a jelentés.

Az izraeli hadsereg nem hajlandó kommentárt fűzni a kísérlethez.

A jelentés azt állítja, hogy a tervet a déli Dimona városában található atomerőmű munkatársai vezetik 2014-től a tesztsorozat négy évén keresztül.

Egy másik projektet is végeztek Red House néven, ami azt vizsgálta, hogyan lehet robbantás nélkül radioaktív anyagokat juttatni a zsúfolt területekre, tette hozzá a jelentés.

A cikk szerint radioaktív anyagokat kevertek vízzel, és egy nagy forgalmú bevásárlóközpontot szimuláló rendszer légtechnikai berendezésébe helyezték azt.

Izraelben széles körben elterjedt az a nézet, hogy 200-400 darab nukleáris robbanófejjel rendelkezik az ország, ugyanakkor mereven elzárkóznak a fegyverzetük és nukleáris létesítményeik bármiféle ellenőrzésétől, beleértve az Atomsorompó Egyezményhez való csatlakozást.


A radiológiai fegyver olyan eszköz, melynek célja az ellenség sugárzással való támadása, vagy az ellenség életterének, ivóvíz és táplálékforrásainak sugárzással való tönkretétele. A gyakorlatban az úgynevezett piszkos bomba jellegű fegyvereket sorolják e kategóriába. E fegyverek hagyományos (kémiai) robbanóanyagot használnának sugárzó anyag (pl. atomerőművek fűtőanyaga) szétszórására.


PersiaNews
PressTV