2015. június 9., kedd

Az új Wifi rendszer akkor is követ, ha nincs nálunk mobil

new-wifi
Az új wifi nyomkövető rendszer számon tarja az embereket, akkor is, ha nincs náluk telefon.
A wifi hálózatok lassan szinte minden területet lefedő jelenlétével kapcsolatban sok szakember kongatta már meg a vészharangot.
Hamarosan azonban egy új tényező is belép majd a képbe, mégpedig olyan wifi jelek formájában, amelyek akkor is képesek beazonosítani és nyomon követni egy személyt vagy csoportot, ha nincs náluk wifi hálózatra kapcsolható eszköz.
A modern technológia egyik jellemzője a többcélú felhasználás. Nem véletlen tehát, hogy a célközönséget az éppen terítéken lévő technológia előnyeivel próbálják megpuhítani, mielőtt annak sötét oldaláról egy szó is esne.
A kutatók az emberek nyomon követésének láthatatlan és egyre tolakodóbb módszereivel állnak elő. Nézzük meg, hogyan jutottunk el oda a wifi hálózatok esetében, hogy ma már azokat is képesek megfigyelni, akik esetleg ellenálltak a hálózatra kötött kütyük csábító világának.
Kicsit kevesebb, mint két évvel ezelőtt jelent meg a wifi egyik bővített képességekkel rendelkező változata, a WiTrack, ami magyarra fordítva valahogy úgy hangozna, hogy „wi(fi) követés” és ami egy Wi-Vi nevű MIT találmány továbbfejlesztése.
A Wi-Vi lényege, hogy a kutatók, dupla jelek segítségével, képesek egy fal mögötti célpont mozgását követni, annak pontos képét azonban nem tudták meghatározni.
A WiTrack ezzel szemben nagyon pontos helymeghatározásra képes, mégpedig rádiójelek segítségével. Az MIT így magyarázza a módszert:
A WiTrack különleges rádiójelek segítségével határozza meg egy személy helyzetét és mozgását. A rendszer több antennát használ, egyet jeladásra és hármat a beérkező jelek vételére.
A különböző antennák között leadott és fogadott jelek segítségével kirajzolja a felhasználó alakját, a testről visszaverődő jelek alapján pedig meghatározza az antenna és a személy közötti távolságot. A vezeték nélküli jelekre támaszkodó nyomkövető módszerekhez képest a WiTrack jelentősen pontosabb mozgáskövetésre képes.
Az MIT a rendkívül olcsónak számító technológia hihetetlen előnyeit ecseteli és nem meglepő módon egyetlen negatívumot sem említ. Még a videojátékok kedvelői számára is van néhány bátorító szava:
Képzeljük el, hogy kedvenc játékaink, például a CAll of Duty vagy a Battlefield során úgy irányíthatjuk virtuális hadseregünket, hogy közben szabadon járkálhatunk a lakásban.
Igen, képzeljük el milyen csodálatos lesz, ha a fiatalok még jobban rászoknak ezekre a játékokra, miután már a számítógéptől távol se kell majd felfüggeszteniük virtuális életüket…
WiTrack
Az igazi marketing fogás azonban még csak ezután következik:
A kutatók úgy gondolják, hogy a Wi-Vi segítségével lehetséges lesz túlélők után kutatni egy összeomlott épületben, vagy számon tartani és nyomon követni a bűnözőket. A Wi-Vi olcsó, kompakt és könnyű, így a kiskereskedelmi felhasználók számára is ideális lehet a személyi biztonság területén.
Az MIT azóta egy WiZ nevű, továbbfejlesztett rendszerrel is kijött, amiről az Extreme Tech a következőket írta:
A testen hordott számítógépek korában a WiZ komoly szerepet játszhat az emberek mozgásának és életjeleinek követésében, főleg, hogy mindezt bármilyen külön kütyü nélkül megteheti. Nem túl nehéz egy olyan hálózatot elképzelni, amiben mindenkinek a mozgását követik egy adott területen belül, kiegészítve például egy személyazonosításra is alkalmas jelrendszerrel. Ez egyaránt jó hír azok számára, akik imádják folyamatosan mérni sportteljesítményüket agy figyelni egészségüket, és Nagytestvérnek is, aki semminek sem örül jobban, mint amikor alattvalóit energiatakarékosan tarthatja szemmel.
A GIGAOM nagyon találóan így vezette fel a témával kapcsolatos cikkét: „a bújócskának végleg vége”.
Forrás: activistpost.com
http://idokjelei.hu/2015/06/az-uj-wifi-rendszer-akkor-is-kovet-ha-nincs-nalunk-mobil/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése