Mig a helyzet Donbasszban többè-kevèsbè a megszokott, addig dèlnyugat Ukrajnàban az esemènyek az eszkalacio irànyàba vettek fordulatot.

Sokan hallottak arrol, hogy Porosenko Szaakasvilit nevezte ki az Ogyesszai Règio kormànyzojàvà. A hir hallatàra sokan megdöbbentek. E kinevezès komikus ès nevetsèges oldala mellett van egy vèszjoslo oldala is. Ezzel kapcsolatban különösen hàrom dolog ad aggodalomra okot.

Elöször: Ogyesszàt maguk az ukinàcik tartjàk az egyik “legveszèlyesebb” vàrosnak, mivel a vàros ès környezetènek lakossàga egyèrtelmüen oroszbaràt ès nàciellenes. Az itt tartozkodo nàcik tulnyomo többsègèt az orszàg màs rèszeiröl “importàltàk”. Jelenleg a vàrost szilàrdan az ellenörzèsük alatt tartjàk Gestapo szerü modszereiknek köszönhetöen. A lakossàg egyre inkàbb megveti ès gyülöli öket. Ez a Kolomojszkij vezetèse alatt àllo “mob” mèg mindig a leglènyegesebb helyi erönek szàmit. Sok elemzö vèlemènye szerint èppen ez volt Szaakasvili kinevezèsènek az oka. Szaakasvili tènylegesen egy US bàbu ès ezèrt nem fog Kolomojszkijjal semmifèle egyezkedö tàrgyalàsba bocsàtkozni, hanem minden Kolomojszkij ellen irànyulo utasitàst hüsègesen vègrehajt. Màsszoval, itt az ukinàcik ès az US kontrollàlta gegszterek között folyik majd a harc a hatalomèrt a tulnyomoan oroszbaràt lakossàg közepette.
Màsodszor: Milyen adottsàgok minösitik Szaakasvilit a kormànyzoi tisztsègre? Ezek meglehetösen nyivànvalok; egyrèszt Oroszorszàg ès az oroszok irànt èrzett veszett gyülölete, màsrèszt pedig az, hogy US gazdài parancsàt hajlando vakon teljesiteni. Tovàbbi minösitèsèt kèpezi a civilek ès a bèkefenntarto erök mèszàrlàsàban valo jàr-
tassàga. Kinevezèsènek talàn legfontosabb cèlja Ogyesszàt USA fennhatosàg alà vonni. Mièrt kell az US-Navy-nak Ogyesszànàl horgonyozni? Ime, ezèrt.
Harmadszor: Transznyisztria Moldàvia ès Ukrajna között huzodo hosszu, keskeny terület. Dèli rèszèn fekszik Toraszpol. Ogyessza ès Toraszpol közötti tàvolsàg alig 100 km. Ogyessza a kijevi junta szàmàra stratègiai fontossàgu. Innen kiindulva nemcsak Transznyisztriàt tudja könnyen megtàmadni, hanem minden orosz kisèrletet meg-
hiusithat transznyisztriai eröinek utànpotlàsàban.
Transznyisztria jelenleg teljes blokàd alatt àll; nyugaton az USA ellenörizte Moldàvia (tàmogatva az USA bèrenc Romaniàtol), keleten a nàci Ukrajna hatàrolja. Földrajzi fekvése miatt a kis orszàg vèdelme lehetetlen, különösen akkor, ha egyidejüleg mindkèt oldalon tàmadàs èri. Az tèny, hogy Transznyisztria 1990 ès 1992 közötti függetlensègèrt folytatott hàborujàban a 14. orosz hadsereg kènyszeritette ki a harcok beszüntetèsèt. De akkor Ukrajna semleges, Moldàvia pedig igen gyenge volt.
Habàr Moldàvia mèg mindig gyenge ès Transznyisztria hadserege jobban kikèpzett, jobban felszerelt ès föleg jobban motivàlt, de most a veszèly mindkèt oldalrol fenyegeti.

A kijevi junta 1 èv ota kèsziti elö Transznyisztria megtàmadàsàt. Ugyanugy mint keleten az orosz hatàrnàl, itt is elkezdtek a közös hatàr mentèn pàncèlosok ellen àrkokat àsni, mintha a kicsi Transznyisztria (500 000 lakos) akarnà az oriàsi Ukrajnàt (44 000 000 lakos) megtàmadni.
árok
Felesleges emliteni, hogy egy ilyen “vèdelmi intèzkedès” föleg a veszèlyèrzès kivàltàsàra szolgàl. Ez pedig egy ideàlis tàptalajt kèszit elö egy “hamis zàszlos” müveletre vagy egy megelözö csapàsra.
Mig Donbasszban Oroszorszàgnak van földrajzilag hatalmas elönye, addig Transznyisztria esetèben minden elöny a Birodalom (USA) oldalàn àll.
Oroszorszàgnak elmèletileg az a lehetösège, hogy a levegöböl làtja el Transznyisztriàt, mint ahogy 1948-49-ben a berlini krizis idejèn az amerikaiak tettèk (“Rosinenbomer”). Az 1948-49-es ès a mostani helyzet azonban dràmaian különböznek egymàstol.
1948-49-ben senki sem akart igazàn hàborut, most azonban a kijevi junta kètsègbeesetten hàboru kirobbantàsàn mesterkedik. Az ukràn rezsim – adottsàgok hiànyàban – egy orosz lègi hidat nem tudna megakadàlyozni. De Moldàvia kijelentheti, hogy Oroszorszàg behatolt a területère, Ukrajna pedig azt àllithatja, hogy orosz gèpek lègterèt megsèrtettèk. A szövetsègesek (USA+NATO) elhatrozhatjàk Patriot rakètàk bevetèsèt vagy repülèstilalmi zona lètesItèsèt. A tilalom betartsàt termèszetesen a szövetsègesek ellenöriznèk.
Nem valoszinü, hogy az USA ès a NATO Transznyisztria miatt hàborut kezdenek Oroszorszàggal. Amit feltehetöen akarnak, az egy helyettes hàboru (proxy war) Ukrajna ès Oroszorszàg között (USA+NATO ès Oroszorszàg közötti hàboru helyett). Ennek a lehetösège Transznyisztriàval kapcsolatban inkàbb valoszinü, mint Donbassz esetèben.
Egyesek Putyint Ogyessza, Novorosszija ès Sziria cserbenhagyàsàval vàdoljàk. Az orosz nèp nem azèrt vàlasztotta Putyint elnökènek, hogy az egèsz vilàgot megmentse, hanem azèrt, hogy Oroszorszàg èrdekei mellett àlljon ki.
Egy esetleges ukràn-transznyisztriai hàboru esetèn sincs Oroszorszàgnak lehetösège nyiltan beavatkozni. Ez egyèrtelmüen hàborus cselekmènynek szàmitana ès csak az anglo-cionistàk malmàra hajtanà a vizet.
Egyetlen jàrhato ut Oroszorszàg szàmàra a kijevi junta mielöbbi megdöntèse fedett (nem èszrevehetö, tikos) müveletek segitsègèvel ès Ukrajna nàciktol valo megtisztitàsa.
Forràs: vineyardsaker.de