A francia republikánusok elnökjelöltje, Francois Fillon szerint Trump lépései kiszámíthatatlanok, és az amerikai külpolitika a vadnyugat régi módszereire kezd emlékeztetni.
Donald Trump amerikai elnök nemzetközi kapcsolatok terén alkalmazott megközelítése, különösen a szuverén országok elleni katonai agresszió szükségességének megindokolása fenyegetést jelent a békére és stabilitásra – mondta Francois Fillon, a republikánusok elnökjelöltje.
„Trump jelenlegi politikája kiszámíthatatlan és veszélyes, abban az értelemben, hogy egyértelmű fenyegetést jelent a békére. Nem lehet mindenhol a világon katonai beavatkozásokat kezdeni. Ez a vadnyugat régi módszere – először lőnek, és csak utána tárgyalnak.”
Fillon a Europe 1 rádiónak nyilatkozva azt mondta, Trump politikája éles fordulatot vett a kampány során hangoztatottakhoz képest, és ma már az általa képviselt politika egyenes út az Egyesült Államok és Oroszország közti hidegháborús állapotok visszaállításához.
Az elnökjelölt szerint Franciaország nem állhat egyik oldalra sem ebben a konfliktusban; az oroszok vagy az amerikaiak mellett elköteleződés helyett inkább független álláspontot kellene kialakítson a válsághelyzetek rendezése kapcsán.
Az utóbbi hetek során Trump több esetben is a katonai beavatkozás lehetőségéhez nyúlt, és egyértelművé tette, hogy a nyílt agressziót tartja megoldásnak az érdekellentétek rendezésekor. Április 6-án az amerikai hadsereg rakétatámadást intézett egy szíriai katonai repülőtér ellen, ami az országban zajló terrorellenes harc egy kulcsfontosságú, a háborúban eddig még épen maradt létesítménye volt.
Nem sokkal a szíriai beavatkozás után az amerikai haditengerészet csapásmérő erőt kezdett összevonni a Koreai-félsziget közelében, és Trump egyértelművé tette, hogy készen áll katonai beavatkozással elmozdítani az észak-koreai rezsimet, ha az ázsiai ország nem hagy fel a nukleáris fegyverkezéssel. Válaszul az észak-koreai hadsereg a Japánban és Dél-Koreában található amerikai bázisok elleni megelőző csapást helyezett kilátásba.

http://www.hidfo.ru/2017/04/trump-a-vadnyugat-regi-modszerehez-nyult/