Évek óta terjednek információk arra vonatkozóan, hogy Oroszország létrehoz majd egy - a külső szemlélő számára - a francia idegenlégióhoz hasonlatos szervezetet, amibe idegen állampolgárok léphetnek be. Az orosz Állami Duma LDPR frakciója most benyújtotta az erre vonatkozó konkrét tervezetet, hivatalos formában javasolta a Védelmi Minisztériumnak és Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, hogy hozzon létre egy orosz katonai egységekből álló struktúrát külföldi állampolgárok számára.
Jelenleg - egyelőre - külföldiek nem állhatnak szerződéses viszonyban az orosz hadsereggel. Április óta azonban tömeges jelentkezés mutatkozott Oroszországban élő külföldi állampolgárok részéről, akik aggódnak a NATO agresszív terjeszkedése miatt, valamint attól, hogy a nyugati tömb megerősíti pozícióit a világ számos térségében és ennek érdekében térségi államokat is felforgatnak. A KBSZSZ-nek tagja Belorusszia, Kazahsztán, Örményország, Kirgizisztán és Tádzsikisztán, ezek az országok is csatlakoznak az újonnan alakuló légióhoz. Ugyanakkor a tervezet javaslata egyértelművé teszi, egy ilyen katonai struktúra orosz irányítás alatt kell legyen, a parancsnokokat és instruktorokat az orosz hadsereg adja.
A törvényjavaslat szerint az Orosz Idegen Légió Közép-Ázsia stabilitásának garanciájává válhat, elkerülvén egy esetleges felforgatást, amit az "Iszlám Kalifátus" kiterjesztése jelentene. A javaslat szerint az új idegenlégió bevethető lenne Novorosszija területén, vagyis az Ukrajnából kiszakadó megyék által alkotott föderális állam stabilitásának biztosítására.
Hídfő.net | Orosz Idegen Légió
Mindez annak bejelentését jelenti, hogy az orosz idegenlégió nem csak Közép-Ázsia, de Kelet-Európa stabilitását is garantálja. A térségi államok állampolgárai lehetőséget kapnak, hogy képességük szerint szogálják a rend és stabilitás fenntartását azokban a régiókban, ahol a nyugati országok felforgató műveletet kezdenek - akár Ukrajnában is.
A javaslat szerint minden idegen állampolgár, aki belép a légióba, az orosz hadsereg állományával egyenlő jogokat kap és hat évi szolgálat után megkaphatja az orosz állampolgárságot.


http://www.hidfo.net/2014/11/10/hat-ev-szolgalat-utan-orosz-allampolgarsag-letrehozzak-az-orosz-idegenlegiot