Élelmiszer-kereskedelem: Most Európa keresztje lett Putyin Oroszországa

Az Európai Unió 344,3 millió eurót költött az orosz élelmiszerembargó miatt veszteséget szenvedett európai mezőgazdasági termelők pénzügyi támogatására - közölte az Európai Bizottság sajtóirodája a TASZSZ megkeresésére. Az Európai Bizottság legutóbb szeptember végén döntött egy újabb, 165 millió eurós rendkívüli pénzalap megnyitásáról, amivel azoknak a gazdáknak igyekszik segítséget nyújtani, akik romlandó zöldséget vagy gyümölcsöt termeltek orosz exportra, de a Moszkva által bevezetett importtilalom miatt félő, hogy nem tudják eladni termékeiket. A pénzzel az Európai Unió gyakorlatilag felvásárolja az eladatlanul maradt zöldségeket és gyümölcsöt, amelyeket aztán főleg ingyen osztanak szét, vagy nem élelmiszerként hasznosítják, például komposztálják.
Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei legközebb november 10-én ülnek össze, hogy áttekintsék az elmúlt hetek eseményeit az európai mezőgazdasági ágazatban. Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, a baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából.
Az Európai Bizottság számításai szerin az orosz embargó a 28 EU-ország teljes mezőgazdasági exportjának 4,2 százalékát érintette, mintegy 5 milliárd euró értékben.


Hírfigyelő Szolgálat