A szíriai kormányerők felszabadították a Homsz környéki olajmezőket a terroristák megszállása alól, és a mérnökök már megkezdték a vezetékrendszer helyreállítását. A Damaszkusztól mintegy 160 kilométerre található város környékén a kormányerők folytatják az előrenyomulást, eddig négy olajmezőt szabadítottak fel. A területen a vezetékrendszer mindenhol súlyosan sérült, a terroristák éppen azért tették rá a kezüket, mert a hadsereg számára stratégiai fontosságú az üzemanyagellátás szempontjából. A harcok során gázvezetékek is sérültek, ezeknél is folyamatban van a helyreállítás.

Daraa provinciában (Damaszkusztól 110 kilométerre délre) még folyamatban vannak a harcok. A kormány jelentős haderőt csoportosított át a térségbe, miután mintegy 800 terrorista lerohanta a hadsereg állásait Deraa Nava városa mellett. Ezek mind a Dzsebat en-Muszra alakulatai, melyek a Jordán határon keresztül folyamatos fegyver- és emberanyag utánpótlást kapnak.
Nyár végén az amerikai légierő a szíriai infrastruktúra megsemmisítésébe fogott a terrorizmus elleni harcra hivatkozva. Miközben a terroristák nem szenvednek jelentős veszteséget, az amerikaiak lebombáztak már több gázüzemet és olajfinomítót Szíriában. Ennek érdekében a felforgató csapatokat modern légvédelmi eszközökkel látták el, melyekkel lelőhetik a szíriai légierő gépeit, ha az beavatkozik. Az ország területe mostanra több régióra bontható a légifölény szempontjából. Azokon a területeken, amelyekhez az amerikai csapásmérő erőknek még nincs kockázat nélküli hozzáférése, a terroristák nyomulnak előre, és azok semmisítik meg az infrastruktúrát, nem az amerikai légierő. A végkifejlet ugyanaz: cél a kormányerők által használható infrastruktúra megsemmisítése, az ország ellenállásának megtörése, hogy Szíriában is liberális demokrácia legyen.


http://www.hidfo.net/2014/11/10/homsz-kornyeken-megkezdtek-az-olajvezetekek-helyreallitasat