Az Egyesült Államok nem vonja vissza a budapesti amerikai nagykövetség volt ügyvivőjének diplomáciai mentességét; André Goodfriend nem kell bíróságra menjen a rágalmazási ügyben. A diplomáciai mentesség megvonását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérte John Kerry amerikai külügyminisztertől, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke feljelentést tett a volt ügyvivő ellen rágalmazás miatt.
Az Egyesült Államok képviseletében Magyarországra küldött személy André Goodfriend néven, vezető diplomata pozíciójából politikai hangulatkeltést folytatott, ugyanakkor a hivatalokkal, hivatalos személyekkel szembeni rágalmait bizonyítékokkal, tényekkel nem támasztotta alá, és a tényekkel nem megalapozott korrupciós rágalmazási ügy elhúzására törekedett. Az amerikai diplomata ezzel a tevékenységével a magyar közélet tematizálását folytatta, amihez mindvégig rendelkezésére állt a magyarországi liberális sajtó kollaborációja.
Tevékenysége azonban sikertelenül zárult; hiába különített el az Egyesült Államok több tíz millió dollárt Washington magyarországi civiljeinek támogatására, a nagy mértékű anyagi ráfordítás és a magyarországi közélet külföldről tematizálása ellenére a radikális atlantista pártok nem tudtak tömegbázisra szert tenni.
Hídfő.net.ru | Gyurcsány Jóbarátja
A liberális baloldal legutóbbi, hétfői tüntetésére összesen 150 fő ment el. A "Jóbarát" kudarcot vallott, de vélhetően lesz még valami feladata, ha gazdái nem dobták oda egy kelet-európai ország igazságszolgáltatásának.
Helyette női diplomatát küldtek a nagyköveti posztra. Felvilágosultságról és nemi egyenlőségről a látszat ellenére szó sincs, Washington rendszerint oda küld női diplomatát, ahol a kiszabott feladatokat ellenséges médiakörnyezetben kell végrehajtani. Tehát az amerikai külügy a közeljövőben olyan tevékenységet folytat majd Magyarországon, ami miatt eleve számolniuk kell azzal, hogy a diplomatából a helyi sajtó ellenségképet gyárthat.
Washington tevékenysége a közeljövőben minden eddiginél ellenségesebb lesz Magyarországon. Erre a nagykövet személyéből lehet következtetni. A főként középkorú férfiakra optimalizált kelet-európai sajtó ugyanis jóval nehezebben tud démonizálni egy fiatal nőt, mint egy középkorú férfit.
Mindez nem nemi előítélet, hanem tapasztalat, és általánosan alkalmazott politikai gyakorlat: Ön emlékszik-e arra, ki volt az a személy, aki a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozását kimondta? Ez a történés a közelmúlt leginkább ellenséges körítésével tálalt világpolitikai eseménye. A csatlakozást kimondó orosz bíró adta meg a jogi alapot ahhoz, hogy a Krím-félsziget közigazgatási értelemben is az Oroszországi Föderáció részévé váljon. Ha a Krím Oroszországhoz csatlakozását egy középkorú, kopaszodó orosz férfi mondja ki, ő a nyugati sajtóban mostanra maga lenne az ördög.
A sajtó mégsem tudott ellenségképet gyártani belőle, mert nem egy könnyen démonizálható férfi karakter mondta ki a csatlakozást, hanem ő:
Hídfő.net.ru | Natalia Poklonszkaja
A liberális sajtó pedig a hajviseletével, a ruhájával, a róla készített rajongói manga képekkel, a "kiszivárogtatott" (pl. fürdőruhás) magánéleti fotókkal volt elfoglalva. Az orosz ellenségképről pillanatok alatt megfeledkeztek, és a Krím csatlakozását kimondó személynek pusztán fizikai megjelenése miatt teljes mentessége volt a nyugati sajtóban.
André Goodfriend diplomáciai mentességét nem vonják meg. Helyette egy nőt küldenek, akinek a helyi társadalmi környezet miatt eleve mentessége van, nehezebben démonizálja a sajtó. Washington tevékenysége a közeljövőben minden eddiginél ellenségesebb lesz Magyarországon.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/21/washington-tevekenysege-minden-eddiginel-ellensegesebb-lesz-magyarorszagon