2015. január 21., szerda

A katasztrófavédelem söpörheti a kéményeket

Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást egy a kormány honlapján megjelent törvénytervezet szerint. A katasztrófavédelem a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanoknál végezné ezt a szolgáltatást. Azt a munkát, ami ezen a körön kívül esik, kéményseprő-ipari szolgáltató is végezhetné. A Belügyminisztérium által készített törvénytervezetet január 29-ig lehet véleményezni.
Életveszélyes helyzetek
A jelenlegi helyzet az ellátásban bizonytalansággal jár, ami életveszélyes helyzeteket okozhat, áll a törvény indoklásában. Ezért a lakosság részére a kéményseprő-ipari szolgáltatást közfeladatként (a szakmai érintettség miatt) a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek indokolt a jövőben biztosítania.


Az önkormányzatok kezéből a katasztrófavédelemhez kerülne a kéményseprés
Forrás: MTI/Bruzák Noémi


Szén-monoxid-érzékelők
A tervezet előírja a szén-monoxid-érzékelők ellenőrzését is a katasztrófavédelem számára ott, ahol azok felszerelése kötelező. Ilyen helyek a közösségi épületek, továbbá az új építésű épületben a belső tér levegőjét használó, nyitott égésterű tüzelőberendezések helyiségei. Az érzékelőket az ingatlan használójának kell karbantartania a gyártó által meghatározott időközönként, de legalább ötévente.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése