Somogyi Hírlap - 2015. január 16-i - számában nyilatkozatom alapján pontos, lényegre törő újságcikk jelent meg azzal kapcsolatosan, hogy a 400 Ft-ot is meghaladó HUF/CHF árfolyamra tekintettel a devizában nyilvántartott forint kölcsönszerződésekkel kapcsolatos milyen jogi helyzet alakult ki: sonline.hu

400 forint volt a frank: ez a csapás, vagy a forintosítás?
2015. január 16. 07:00

Négyszáz forint közelében is járt a svájci frank árfolyama csütörtökön, estére 319 forinton állt meg, Léhmann György szerint azonban ettől is jobban kell aggódniuk a devizahiteleseknek a forintosítás miatt.

A siófoki ügyvéd, akit csütörtökön is tizennégy új adós keresett meg perindítási kérelemmel, amondó: ötszáz forintos frankárfolyam is kisebb csapás, mint ha a forintosítás után (igaz, lehet, hogy majd csak egy-két év múlva) három, esetleg négy százalékra nő vissza a forint jegybanki alapkamata, mert az többszörösére növeli majd a havi törlesztőrészletet.

A Kúria devizaperekkel kapcsolatos korábbi jogegységi döntéséből Léhmann György szerint az következik, hogy az árfolyamkockázatot most már semmiképpen sem az adósnak, hanem a banknak kell viselni. - Arra aztán végképp nem számíthatott egyetlen devizahitel-szerződést kötő ügyfél sem, hogy a felvételkori 160-170 forintos frankárfolyam 300 és 400 között is jár majd - így a siófoki jogász. - Vagyis a 300 forint fölötti árfolyam már csak és kizárólag a bank kockázata lehet.

Léhmann azt mondta lapunknak: folytatja a pereit annak ellenére is, hogy törvényben kötelezte a bíróságokat a parlament a devizaperek megszüntetésére, illetve az új keresetek elutasítására. - Ha első fokon megszüntető végzést kapok, megfellebbezem és ezzel párhuzamosan előzetes döntéshozatali eljárási kérelmet nyújtok be az Európai Bírósághoz. Ennek a továbbítását nem lehet megtagadni. Az Európai Bíróság pedig észlelni fogja (hiszen így szól az európai jog, ami fölötte áll a magyar törvényhozásban született fércmuveknek, így az úgynevezett adósmentő jogszabálynak is), hogy a magyar bíróságok a szerződések módosítása előtt nem tisztázták: érvényesek-e, tisztességesek-e.

Vagyis szerintem nemcsak hogy a hazai pereket kell felfüggeszteni az EB döntéséig, hanem végül az összes forintosított szerződés semmis lehet az EB döntésével. Persze, lehet, hogy két év még, mire idáig eljutunk. De vajon hogyan állítják majd vissza ekkor a forintosított szerződéseket az eredeti állapotukba?

Az ügyvéd szerint azért is nagyobb a forintosítás veszélye, mint a frankárfolyam emelkedéséé, mert semmi sem garantálja, hogy egy-két év múlva ne ugorjon vissza 3-4 százalékra a forint jegybanki alapkamata. - Vagyis most valamelyest csökken a törlesztőrészlet, de később, kamatemelkedéskor a többszörösére is nőhet.

Egyetlen más írott, vagy nem írott média sem említi azt, hogy a 3-400 Ft-ra emelkedő árfolyamváltozásból semmiféle terhe az adósoknak nem származhat azért, mert a hatalmi elit által összehozott bankmentő XXXVIII. törvénynek állítólagos alapjául szolgáló 2/2014. számú Jogegységi határozatnak elhallgatott, elhazudott 1. pontja indokolása a következőket írja:
Előfordulhatott ugyanis, hogy a szerződés egyértelmű megfogalmazása, a megfelelő tartalmú kockázatfeltáró nyilatkozat ellenére a szerződéskötés során a pénzügyi intézménytől kapott tájékoztatás alapján a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az általa viselendő árfolyamkockázat nem valós, annak nincs reális valószínűsége, vagy az bizonyos mértékben korlátozott (van egy maximuma). Ez a helyzet akkor, ha a fogyasztó az árfolyamváltozás várható alakulásáról, maximális mértékéről a pénzügyi intézménytől, annak képviselőjétől konkrét, hitelt érdemlőnek tűnő, később azonban tévesnek, valótlannak bizonyult tájékoztatást kapott. Ebben az esetben a szerződés a nem megfelelő (téves, félreérthető, nem egyértelmű) tájékoztatással érintett rendelkezése tisztességtelen, amely a szerződés részleges vagy teljes érvénytelenségét eredményezi.

Egyetlen más írott, vagy nem írott média sem hajlandó azzal foglalkozni, hogy a hatalmi elit hazudozásai ellenére öngyilkossággal felérő tett minden adós számára a következők miatt az, ha a szerződésének forintosítását tudomásul veszi. Függetlenül attól, hogy az árfolyam akár 500 HUF/CHF fölé emelkedik.

Azért ér fel az adós számára öngyilkossággal a forintosítás, mert a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével a PSZÁF-nak 2008-ban a következő címen látható tájékoztatójának 9. oldalán akontroll.hu meghatározta azt, hogy 1 százalékpontos növekedés az irányadó devizának 9 %-os törlesztőrészlet emelkedésével jár. Ebből következően Matolcsyéknak a jelenleg is mélyponton - 2,1 %-on - tartott jegybanki alapkamattal és a teljességgel felesleges forintosítással egyetlen cél lebeg szerintem a szemük előtt. Az, hogy több millió magyar embert véglegesen földönfutóvá, bankok által kizsigerelhetővé tegyék.
Hiszen nem kell mást tenni ehhez a kamatmoratórium - 2016. április 30-a - lejárta után, mint azt, hogy mondjuk 3 %-ra felemeli a Magyar Nemzeti Bank a jegybanki alapkamatot. Ez összesen 36 százalékpontos növelést jelent azért, mert az átlagos 2,5 %-nak egy százalékpontja 0,025, és a 36 százalékpont minden százalékpontja 9 %-os törlesztő részlet emelést jelent minden adós számára.

Összesen tehát 324 %-os a kamatnövekedés szerintem ebben az esetben 2-3 éven belül, azaz mondjuk 50.000.-Ft. törlesztőrészlet így fog felemelkedni 212.000 Ft-ra a hatalmi elit, illetve kormányzati szándéka szerint.

Egyetlen más írott, vagy nem írott média sem hajlandó azzal foglalkozni, hogy a 2014. július 4-e óta hozott, devizában nyilvántartott forintkölcsön szerződéssel kapcsolatos egyetlen törvényt sem tudja a magyar bíróság alkalmazni azért, mert a bíróság által át nem vizsgált, illetve tisztességtelen szerződési feltételektől hemzsegő szerződést még akkor sem lehet semmilyen módon változtatni az Európai Jogszabályi rendelkezések szerint, amennyiben nem a tisztességes magyar emberek milliónak tönkretételére törekednek.
A nemzeti szabályok alkalmazhatatlanságát a Fővárosi Ítélőtábla egyik - 5.Pf. 21.699/2013/4. számu - végzésének alábbi indokolásával bizonyítom:
"Az 53. cikk - Európai Uniónak csatlakozási okmánya - értelmében az új tagállamok is az irányelvek és határozatok címzettjei, az 54. cikk pedig előírja, hogy hatályba léptetik azokat az intézkedéseket, amelyek ahhoz szükségesek , hogy az EK - Szerződés 249. cikke szerinti irányelvek rendelkezéseinek a csatlakozás napjától megfeleljenek. A per tárgyát képező szerződés tekintetében ennél fogva uniós jogként alkalmazandó az Irányelv, amelynek 1. cikk. 1. bekezdésében rögzített célja, hogy közelítse a tagállamoknak az eladó vagy szolgáltató és fogyasztók között kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekre vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseit."

Ez az Európai Uniós jogot semmibe vevő, bíróság előtt használhatatlan törvényhalmaz fentiekből következően semmi másra nem jó mint arra,hogy az emberek életét idegesítse, és reménytelenné tegye.
Ahogy mondani szokták, járja a bolondját Európa közepén a magyar hatalmi elit a demokratikus jogállamiságot és minden valódi értéket szétverve.

Visszatérek az írott és nem írott magyar médiákra, arra, hogy ezekről az általuk is jól tudott problémákról nem hajlandóak egyetlen szót sem írni, vagy mondani.

Jobb helyeken emiatt az ilyeneket a hatalmi elit lakájainak szokás nevezni.
Tájékoztatás helyett olvasható a következő cím megnyitásával mnb.hu a következő:

Az elszámolási törvény civil kommunikációjára kiírt jegybanki pályázat nyertesei
Szervezet neve Megítélt támogatás (Ft)
Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet 6 500 000
Bírók a Mediációért Egyesület 3 500 000
Fiatalok Kulturális Szövetsége Ifjúsági Egyesület 4 000 000
Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség 1 900 000
Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége 5 000 000
Human-Net Alapítvány 2 850 000
Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület 5 000 000
Magyar Máltai Szeretetszolgálat 8 994 825
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 3 440 000
Menhely Alapítvány 2 500 000
Merkating N Kft. 6 500 000
Munka-Kör Alapítvány 2 000 000
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület 7 775 000
Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítvány 3 000 000
Széchenyi Hitelszövetség 9 818 175
Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Egyesület 4 600 000
Váci Egyházmegyei Karitász 2 622 000
Összesen 80 000 000

Tetszenek érteni? Ennek a 17 cégnek adott összesen 80 millió forintot Matolcsy Úr azért, hogy ezek hirdessék az ország minden részében a Matolcsy úr által helyesnek tartott gondolatokat forintosításról, miegyébről.

Nagy bajban lehetnek Matolcsyék akkor, ha még ők sem hiszik el, hogy a 17. db, megfizetett cég segítsége nélkül nem lehet a magyar embereket zavartalanul félrevezetni.

Akik pedig ezekben a Matolcsy pénzt pályázó cégekben szerepet játszanak, sajnálom őket.

Hiszen szerintem soha egyetlen magyar ember nem felejti el jövőben velük kapcsolatosan azt, hogy Matolcsy úréknak akkor vállalták eszméit hirdetni pénzért, amikor több millió magyar embert sanyargatott bankvilági érdeket kiszolgálva a teljes hatalmi elit.

Most biztos jól jött számukra ez a csekély 80 millió forint, de mi lesz majd akkor, amikor Gerébhez hasonlóan évek múlva is mindenki hátat fordít nekik már akkor is, ha megszólalnak.

Ezek után pedig már csak az a kérdés, hogy vajon az írott és nem írott médiák mennyit kapnak azért a hallgatásukért és hazugságaikért, amit az objektív tájékoztatás kötelezettségének teljesítése helyett végeznek magyar emberek félrevezetése érdekében.

Ennyit a magyar sajtószabadságról.
Siófokon 2015. január 21. napján.
Léhmann György



Kapcsolódó:
Nemzeti Eszközkezelő: Rászorultakat az állam az ingatlan megvásárlásával mentesíti
A Fidesz ördögi terve: államosítani a devizahitelesek lakásait
Több 100 Irodaház üresen!
Tovább épülő irodaházak Budapesten és vidéken
Hatalmas IZRAELI LAKÓPARK épül! Még a Dunát is elterelik!
Újratöltve: Izraelben budapesti lakóparkot hirdetnek - miközben állítólag egyre fokozódik az antiszemitizmus
"Két módon lehet egy nemzetet leigázni: karddal vagy adóssággal."
Egyre inkább a virtuális valóságra támaszkodna a Facebook
"Az amerikai cionista" Mark Zuckerberg üzenetküldő szolgáltatását blokkolták a perzsák
Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés - "unortodox" dokumentumok Auschwitzból
Lovas István: Miért szent érték a Charlie Hebdónál az, ami a Barikádnál tilos?
Obama és Cameron is kiállt a szólásszabadság mellett



Orbán Viktor is kiállt a szólásszabadság mellett