Václav Klaus, Csehország volt államfője szerint a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozása a Kijevben lezajlott puccs egyenes következménye volt, amin senki nem lepődhetett meg, tekintve, hogy Krím többségi orosz lakosságú terület. Vaclav Klaus az osztrák Die Presse napilapnak adott interjúban fejtette ki mindezt, ahol elmondta, hogy a Krím csatlakozása kapcsán kialakult konfliktus megközelítése alapjaiban hibás. "Egyértelmű, hogy Krím a gyakorlatban soha nem volt Ukrajna része. Krím mindig is Oroszországhoz tartozott. Ezt nem tartom tragédiának, de a konfliktus eszkalálódásának fő oka az Ukrajnán belüli konfliktus volt."
Václav Klaus szerint a konfliktus gyökere az a tény, hogy a Szovjetunió széthullása után Ukrajna nem tudott megbirkózni az állammá váláshoz szükséges átalakulás nehézségeivel. "Ez egy megosztott ország, nem egy homogén lakosság által lakott területek összessége. Így az átalakulás is jóval nehezebb volt, mint más országok számára. Emiatt a megosztottság miatt az a kényszer, hogy Ukrajnának választania kell Nyugat és Kelet közt, valójában az ország kettészakítását jelenti."
Hídfő.net.ru | Václav Klaus
A volt elnök elmondta, hogy az ukrán konfliktust ugyan minél hamarabb meg kell oldani, de ez - a fentiek miatt - nem történhet külső beavatkozás által. Klaus szerint éppen ez az, amire Ukrajna jelenlegi politikai vezetése képtelen.
Csehország volt elnöke nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az ukrán válság Ukrajna felbomlásával végződik, ahogy azt Csehszlovákia esetében is történt. "Egész életemet itt éltem le, a megosztottság gondolata teljes képtelenségnek tűnt a számomra, és mindvégig elleneztem. De láttam, hogy Szlovákia tényleg független akar lenni, és felismertem, hogy ez az egyetlen megoldás."

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/21/volt-cseh-allamfo-ukrajna-darabokra-fog-hullani