2015. január 21., szerda

Ukrajna második frontot nyithat a háborúban

Az ukrán Nemzeti Gárda egy zászlóalját mozgósították az ország délnyugati határainak védelmére; a Nemzeti Gárda szerint ugyanis a Dnyeszter Menti Köztársaság veszélyt jelent Ukrajna területi egységére, mert ott jelentős számú orosz haderő összpontosul. Ezzel egy időben a Dnyeszter Menti Köztársaság is úgy döntött, hogy csapatösszevonásokat hajt végre azon a határszakaszon, ahol az ukránok készenlétben tartják a Nemzeti Gárdát, - a hivatalos indoklás szerint azért, hogy "megakadályozzák az illegális határátlépéseket". A Dnyeszter Menti Köztársaság potenciális terrorfenyegetésnek tekinti az ukrán csapatok jelenlétét a határ mentén, ami annak lehetőségét hordozza magában, hogy "illegális fegyveres csoportok" léphetnek át a határon, és ott terrorcselekményeket követhetnek el. Mivel a Nemzeti Gárda Ukrajna területén március óta legálisan hajt végre terrorcselekményeket, ez egy valós veszély.
Hídfő.net.ru | Dnyeszter-mellék
A Moldova és Ukrajna közt fekvő állam, a Dnyeszter Menti Köztársaság elnöke, Jevgenyij Sevcsuk 2014 októberében részleges katonai mozgósítást rendelt el. A behívottak egy hónapos, békefenntartói képességeket is elsajátító és összehangoló katonai képzésen estek át. A részleges mozgósításra azért került sor, mert Ukrajna a háború közepette, július végén megkezdte egy lövészárok-rendszer ásását a Dnyeszter Menti Köztársasággal közös 450 kilométeres határon. Kijev szerint az ország területéről rendszeresen érte tüzérségi támadás az ukrán területeket. Eközben a két nyugati bábállam közé ékelt független köztársaság határőrsége is arról számol be, hogy ukrán területről rendszeresen érkeznek a bombák a határterületekre.
A hivatalosan egy állam által sem elismert, de 1992-óta - de facto - független ország hadköteleseinek teljes száma mintegy 30 ezer főt tesz ki. A Dnyeszter-melléken állomásozik egy legalább 1500 főt számláló orosz békefenntartó egység is.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/21/ukrajna-masodik-frontot-nyithat-haboruban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése