A La Tribune francia újság által végzett közvélemény-kutatás alapján a francia lakosság többsége (64%) annak pártján áll, hogy Franciaország adja át a Misztral helikopter-hordozó hajókat Oroszország számára. Azonban nem csak ez az egyetlen "meglepetés" a felmérés eredményei közt. Mint kiderült, a válaszadók 75%-a szerint Párizs azon lépése, hogy elhalasztotta a hajók átadását, nem hatékony módja annak, hogy az "Oroszország és Ukrajna közti" konfliktus rendeződjön. A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége Marine Le Penre, a Nemzeti Front vezetőjére adta le szavazatát a 2012-es elnökválasztáson.
A hajók átadásának megalapozásául a megkérdezettek a legkülönbözőbb válaszokat jelölték meg. Legtöbben úgy gondolják, hogy a szerződés feltételeinek nem-teljesítése negatív hatást gyakorol majd a DCSN és STX hajógyárakra, ami munkahelyek megszűnéséhez vezethet. A válaszadók másik része szerint a szerződésszegés a francia védelmi ipar egészére rossz hatást gyakorol, és más országokkal kötött potenciális szerződésektől eshetnek el.
Hídfő.net.ru | Misztral
Általánosságban véve, a válaszadók 81%-a úgy gondolja, hogy Franciaországnak törekednie kell az Oroszországgal ápolt jó kapcsolatok fenntartására. Ugyanakkor azt is állítják, hogy a két ország közti viszony Franciaország gazdasági helyzetét is jelentős mértékben befolyásolja.
2013-ban Franciaország volt Oroszország harmadik legfontosabb európai beszállítója (Németország és Olaszország után), így a szankciók valóban negatív hatást gyakorolnak a francia gazdaságra. A La Tribune válaszadóinak nagy része tisztában van azzal, hogy a nyugati szankciók nem gyakorolnak jelentős hatást az orosz gazdaságra. Ugyanakkor a válaszadók 76%-a szerint az Oroszország elleni szankciók eredetileg az Egyesült Államok kezdeményezése, az európai országok pedig csak csatlakoztak az amerikai szankciókhoz.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/21/la-tribune-az-europai-szankciokat-washington-kezdemenyezesere-hoztak