A Kreml sajtószolgálata bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő február 17-én érkezik Budapestre, a magyar kormányfő Moszkvában tett tavaly januári látogatására válaszként. Az orosz állami sajtó kiemelte azt a tényt, hogy Magyarország fokozottan törekszik az Oroszországgal folytatott szorosabb együttműködésre, és ezt többségében a közvélemény is támogatja. A Ria Novosztyi hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin budapesti látogatása alatt több, a két ország kapcsolata szempontjából jelentős együttműködés is születhet, melyek összhangban állnak majd a nemzetközi jogi normákkal és az Európai Unió szabályozásaival is.
Ugyanakkor Kirill Koktis, a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete politikaelmélet tanszékének docense felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország csak addig lesz az Európai Unió tagállama, ameddig a kelet-európai országok el nem jutnak arra a pontra, hogy az uniós tagság térségi viszonylatban elkezd több veszteséget jelenteni, mint profitot. A politikai elemző szerint az Európai Unió tagság egy olyan tényező, ami a tagállamok számára annyit jelent, hogy büszkék lehetnek tagsági státuszukra, ugyanakkor egyértelműen ráfizetéses, és komoly gazdasági katasztrófákat okozott a kelet-európai országokban, melyek így egyre bizalmatlanabbul tekintenek az uniós kezdeményezésekre.
Az elemző szerint Oroszország törekedni fog arra, hogy Magyarország számára jövedelmező legyen a szorosabbra fűzött kapcsolat, hogy így mentesíthessék a magyar gazdaságot az uniós tagság káros hatásai alól. Mindez összhangban áll Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentéseivel, miszerint "új típusú külpolitikát kell folytatni, amiben kizárólag a gazdasági érdekek érvényesülnek".


http://www.hidfo.net.ru/2015/01/22/magyarorszag-mar-nem-sokaig-lesz-az-europai-unio-tagallama