John McCain amerikai szenátor szerint a NATO összeomlásához vezethet, ha nem tudnak erősebb amerikai katonai jelenlétet kialakítani a balti országokban. McCain szerdán kijelentette; "ha az oroszok belépnek a balti országokba, és ott nem várja őket csapda, kétlem, hogy bármilyen további reakció történne. És ez a NATO végét jelentené." McCain - aki jelenleg a szenátus katonai bizottságának elnöke - szerint amerikai csapatokat kell elhelyezni azokban az országokban, melyeknek közös határa van Oroszországgal, hogy így "megakadályozzanak egy orosz inváziót".
McCain szerint ez megvalósítható a NATO 2014-ben elfogadott programjának keretein belül, ami fokozza a katonai jelenlétet Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország területén. A szenátor emellett egyetértett azzal a megállapítással is, miszerint ha Oroszország katonai beavatkozást hajtana véget egy NATO-országban, az a NATO végét jelentené. Ehelyett ő inkább az amerikai hadsereg jelenlétét fokozná a balti országokban, ami "világos jelzés lenne Oroszország számára, hogy az Egyesült Államok jelen van."
Hídfő.net.ru | John McCain
Ugyanakkor Brent Scowcroft, a Reagan-adminisztráció volt nemzetbiztonsági tanácsadója nem tartja valószínűnek, hogy egy ilyen esemény megtörténne. Scowcroft a szerdai meghallgatáson azt mondta a szenátus tagjainak, hogy "az orosz vezetés részéről nem lenne ilyen reakció".
McCain felvetése senkinek nem lehet újdonság, aki nem a nyugati sajtóból tájékozódik. Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje 2013 augusztus végén nyilvánosságra hozta, hogy az USA addigra kétezer zsoldost vont össze Bécs környékén, abból a célból, hogy destabilizálja Ukrajnát. Ezek a zsoldosok civilként beszivárogtak az országba, és a következő hónapokban civil tüntetések sorozata játszódott le, majd a legitim kormányt eltávolították a hatalomból. A puccsot követően a nyugati országok azonnal "elfogadták" az új kormányt, ami azonnal megkezdte az EU- és NATO-tagságról folytatott tárgyalásokat.
Az ukrán háború az amerikai titkosszolgálat felforgató tevékenységének eredménye. Mostanra ez sokkal inkább látható, tekintve, hogy az amerikai szenátorok ma már nyíltan is kijelentik, hogy amerikai csapatokat akarnak küldeni az Oroszországgal határos országokba. Ukrajna Oroszországgal határos ország. A NATO-nak az ukrán-orosz határra is szüksége van csapatösszevonás céljából, ez az ukrán konfliktus lényege.


http://www.hidfo.net.ru/2015/01/22/mccain-amerikai-csapatokat-kell-kuldeni-az-oroszorszaggal-hataros-orszagokba