2015. január 22., csütörtök

Kárpátaljai mozgósítás: a behívók elindultak, helyi beszámolók

Nagy a nyüzsgés az Ungvári Egyesített Hadkiegészítőben. A járásból és a megyeszékhelyről érkező gyermekarcú és őszülő halántékú férfiak serege vár arra, hogy átessen az orvosi vizsgán.

– A mi vonalunkon a mozgósításra érkezők esnek át alapos vizsgálaton. Eddig 60 fő került be a névsorba. A másik oldalon viszont az 1998-as születésű fiúk egészségi állapotát ellenőrzik a kollégák – mondja Ivanna Bora, a mozgósítottakkal foglalkozó bizottság titkára.

A titkár asztalánál a mustrán átesett tartalékosok lajstroma készül. Csupa meglett korú, ritkuló hajú, pocakos férfi kézjegyével igazolja, hogy ott járt. Az ungvári Mihajlo tűnik a legfiatalabbnak.

– Harminckét éves vagyok – mondja. – Tegnap kaptam kézhez a behívót. Most itt vagyok. Sorkatonaként az összekötőknél szolgáltam, értek a különféle kommunikációs berendezésekhez. Gondolom, tudásomat most is hasznosíthatom.

– Nem fél?

– Két kiskorú gyermekem van… Mi mást tehetnék: az esküm kötelez.

Az 59 éves Olekszandr a legidősebb a mozgósítottak között.

– A szovjet sereg őrnagya voltam – meséli élete történetét. – Moszkvai származású vagyok. Kárpátalján volt az utolsó szolgálati helyem. Ősz fejjel úgy döntöttem, ismét katonának állok.

– Behívót kapott?

– Nem. Egyszerűen kötelességemnek érzem a bevonulást.

Olekszandr Szluszarenko szobájában ülünk. Az egyesített hadkiegészítő parancsnoka készségesen magyarázza a zsúfoltság okát:

– Sok fiatal azt hiszi, katonának hívtuk be. Erről szó sincs. A 16. életévüket betöltött ifjak nyilvántartásba vétele zajlik. Az orvosi vizsgálat során már most kiviláglik, ki lehet alkalmas a majdani sorkatonai szolgálatra. Úgy tudom, ha megszületik a parancs, a húsz és huszonhét év közöttiek lehetnek majd regruták.

Nagyüzem van a Beregszászi Egyesített Hadkiegészítő Parancsnokságon is. Vaszil Dzerin őrnagy, megbízott parancsnok elmondta, a mozgósítással párhuzamosan folyik a 16. életévüket betöltött ifjak lajstromba vétele.

Szerdán három településről, Beregújfaluból, Bótrágyról és Haranglábról gyűltek össze a sorkatonai szolgálatra készülők a hadkiegészítő előtt. Az egyik beregújfalui fiatalember elmondta, a községben nagy a feszültség, sokan kaptak behívót, főként 20-40 év közötti családos férfiak. Sokan külföldön vállalnak munkát, távol a családjuktól, hogy elkerüljék a behívást, mert félnek, hogy a háborús övezetből élve nem térnek vissza.

A tervek szerint összesen 260 hadkötelest vonultatnak be a városból és a járásból, közöttük nőket is. A megbízott parancsnok elmondta, eddig csak egy Bereg-vidéki nőt hívtak be.

A megyei hadkiegészítőben viszonylagos nyugalom honol. Ivan Vaszilcjun parancsnok elmagyarázza, miért kell a sorköteles tartalékosoknak bevonulniuk. A keleti régióban hónapok óta szolgálatot teljesítők leváltása ugyanis csak így lehetséges. Majd közli:

– Január 20-tól valamennyi 20 és 60 év közötti hadköteles férfinak jelentkeznie kell a lakhely szerint illetékes hadkiegészítőben, s átesni az orvosi vizsgálaton még akkor is, ha nem kézbesítettek számára behívót.

A tegnapelőtt megkezdett negyedik mozgósítás háromezer kárpátaljait érint. Az első nap tapasztalatai azonban nem biztatóak. Száz behívó közül ugyanis hatvanat nem tudnak kézbesíteni, mert az illető külföldön tartózkodik.

– Rengeteg rémhír terjed a lakosság körében – mondja a parancsnok. – Például, hogy szórakozóhelyekről, lakodalmakból szedik össze az embereket. Ez nem igaz, erővel senkit nem sorozunk be. A mobilizáció alá esők 45 vagy 55 napos kiképzésen vesznek részt a négy központ (Lemberg, Kijev, Zsitomir és Rivne) egyikében. Csak ezt követően kerülhetnek a háborús övezetbe. Ezúttal az sem fordulhat elő, hogy katonáink egyenruha, felszerelés és fegyver nélkül kerüljenek az arcvonalba.

A megyei hadkiegészítő parancsnoka elmondta, a bevonulást megtagadók kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. Kárpátalján eddig több mint félezer esetben indult eljárás.
KárpátInfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése