Ukrán újságírók elismerték, hogy a hadsereg és a felkelők közti egyik legkeményebb összeütközés véget ért, és a donyecki nemzetközi repülőtér a Donyecki Népi Köztársaság fegyveres erőinek irányítás alatt áll. Korábban az ukrán alternatív sajtóban terjedt a hír, miszerint a repülőtér épülete már teljesen megsemmisült, és az ukrán erők részéről nincs értelme az objektum védelmének. A reptér irányító tornyának összeomlásáról január 15-én számoltunk be, azt követően az ukránok már nem fektettek jelentős erőfeszítést a repülőtér védelmébe.
A helyi sajtó szerint a védelemben részt vevő ukrán katonák feladták állásaikat, és letették a fegyvert. Orosz újságírók már felhívták a figyelmet arra, hogy az ostrom 242 napig tartott, ami több mint Sztálingrád és Moszkva védelme a Nagy Honvédő Háború alatt. Az Azov alakulat Facebook oldalán szintén megerősítették az összeütközés időtartamáról közölt információkat.
A tsenzor.net vezető szerkesztője, Jurij Butosov csütörtök éjjel szintén elismerte, hogy az összeütközés véget ért, és a reptér (romja) a népfelkelők ellenőrzése alatt áll. "Az új és régi terminál, az irányítótorony, minden, ami védelmi létesítményként szolgálhat, teljesen megsemmisült." Butosov hozzátette, hogy az utolsó ukrán katonák ma hagyták el a repülőtér területét.
Hídfő.net.ru | Donyeck repülőtér
A Szergej Prokofjev Nemzetközi Repülőtér az ukrán háború legforróbb pontja volt, ahol a konfliktus kezdete óta állandó jelleggel zajlottak az összeütközések. A DNK fegyveres erői szombaton jelentették be, hogy az utolsó ukrán katonákat is elűzték a területről. A donyecki sajtó szerint a védelemben részt vevő alakulatok nem jutottak ellátmányhoz, elfogyott a lőszer. Addigra alig tucatnyi ukrán katona védte az épületet, akik feladták magukat.
Oroszország Külügyminisztériuma szerint a minszki megállapodás alapján a repülőtér a milíciához kell kerüljön. A megállapodás ellenére azonban Kijev folyamatosan az ellenőrzés megtartására törekedett. Az objektum stratégiai jelentőségű; Ukrajna más repülőtereire rendszeresen érkeznek a NATO katonai gépei, többnyire fegyverszállítmányokkal és nyugati haditechnikával. A donyecki reptér ellenőrzés alatt tartása logisztikailag megkönnyítette volna az ukrán-orosz határ nyugati ellenőrzés alatt tartását.
Alexander Zaharcsenko, a Donyecki Népi Köztársaság elnöke szerint attól a ponttól, hogy körbevették a repteret, az ukránok minden, az ostromgyűrű áttörésére tett próbálkozása kudarcot vallott. Az elnök már ígéretet tett arra, hogy a reptér épületéről levett ukrán zászlót átadja majd az ukrán államfőnek, ha Porosenko egyszer Donyeckben jár.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/22/veget-ert-donyecki-repuloter-ostroma-nepfelkelok-atvettek-az-ellenorzest