2015. január 23., péntek

Oroszország idén ötvenmilliárd dollárt költ fegyverkezésre. Az Amerikai Egyesült Államok 535 milliárdot.

„»A stratégia és az erő mesteri demonstrációja« – Nyugaton így jellemezték Putyinék tavalyi, Krímet »felszabadító« akcióját. A jelző katonai értelemben aligha túlzó, az amerikaiak »elaludták« az orosz akciót. Hiába irányult több tucat műhold a Krímre, hiába ellenőriztek telefonokat és világhálót, a »zöld emberkék«, avagy az »illedelmes emberek« a NATO számára tökéletesen váratlanul jelentek meg.
A tízezres ukrán kontingenst szinte lövés nélkül fegyverezték le. Délkelet-Ukrajnában nem volt ilyen forgatókönyv, azonban aligha vitatható, hogy hónapok alatt a felkelőkből ütőképes hadsereget szerveztek a régióba »szabadságra érkező« orosz »avatarok«, miközben az ukrán reguláris csapatok az amerikai szakértők, logisztikai és információs támogatás ellenére is vereséget vereség után szenvedtek el. Reguláris orosz csapatok nem voltak és nincsenek a térségben, hosszú hónapok alatt Kijev és Brüsszel csak egy eltévedt orosz szakaszt tudott előkeríteni az agressziót bizonyítandó.
Moszkva most jelezte, a jelenlegi, hidegháborút idéző helyzetben tovább erősíti hadseregét. Megelőzésként, válaszként avagy „gonosz” szándékból? Döntse el mindenki a saját szájíze szerint. A hivatalos indoklás: más országok nyíltan hangoztatják geopolitikai követeléseiket, nem haboznak beavatkozni független államok belügyei-be, ennek szellemében gyarapítják és fejlesztik katonai arzenáljukat.
Oroszország idén ötvenmilliárd dollárt költ fegyverkezésre. Az Amerikai Egyesült Államok 535 milliárdot.”
(Forrás: Máté Gyula)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése